Bivši zapovjednik Omarske izručen haškom sudu

BOSANSKI Srbin Željko Meakić, bivši zapovjednik zloglasnog koncentracijskog logora Omarska, u blizini Prijedora, izručen je u petak Haškom sudu (ICTY), koji ga je optužio za ubojstva i mučenje više od 3.000 bosanskih Hrvata i muslimana.

Meakić (38) je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti, teška kršenja Ženevskih konvencija i kršenja ratnih prava i običaja.

Optužnicu protiv njega potpisao je u veljači 1995. tadašnji glavni tužitelj ICTY-a Richard Goldstone.

Prema optužnici, Meakić je bio "u nadređenom položaju prema svima ostalima" u logoru u kojemu je na početku rata u BiH bilo smješteno više od 3.000 muslimana i Hrvata iz područja Prijedora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Većina tamošnjeg nesrpskog stanovništva predala se snagama bosanskih Srba na početku rata i završila u Omarskoj, bivšem rudarskom kompleksu. Tamo su bili okrutno ubijani, mučeni, seksualno i na različite druge načine zlostavljani.

Uvjeti u logoru, prema optužnici protiv Meakića, bili su okrutni. "Logoraši su bili smješteni u malom prostoru s malim ili nikakvim mogućnostima za osobnu higijenu", navodi se u optužnici

"Jednom dnevno dobivali su minimalne količine hrane koje su morali pojesti u roku tri minute. Voda koju su dobivali bila je obično prljava. Nisu dobivali čistu odjeću ni posteljinu kao ni liječničku pomoć", navodi se u optužnici.

Agencija dpa ističe da su televizijske snimke logora Omarske i Keraterm skrenule pozornost svjetske javnosti na zločine koje su u BiH činile srpske snage i potaknule Vijeće sigurnosti UN-a da 1993. osnuje Međunarodni kazneni sud u Den Haagu (ICTY).

ICTY je podigao zajedničku optužnicu protiv Meakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara, Predraga Banovića i Duška Kneževića, optužujući lokalne bosanskosrpske vlasti za zatočenje i mučenje više od 7.000 bosanskih muslimana, Hrvata i drugih ne-Srba s područja Prijedora u logorima Omarska, Trnopolje i Keraterm između svibnja i kolovoza 1992.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara