Bjeloruskim novinarima nagrada EU za ljudska prava

BJELORUSKA udruga novinara primila je u utorak nagradu Europske unije za ljudska prava za točno i neovisno izvještavanje unatoč rastućem zastrašivanju i ograničenjima autoritarnog režima predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Nagradu Saharov za slobodu misli za 2004. godinu, predsjednik Europskog parlamenta Josep Borrel predao je u utorak u sjedištu EP-a u Strasbourgu predsjednici udruge Zhanni Litvini, javljaju agencije.

"Nagrada je priznanje ovim profesionalcima koji svakodnevno riskiraju život u težnji za istinom", rekao je Borrell kako prenosi AP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Litvina je Europsku uniju pozvala da pomogne novinarima u borbi protiv autoritarnog režima.

"Važno je da europske institucije ne popuste u obrani ljudskih prava i prava na izražavanje. Čim ta načela oslabe represivni aparat unutar zemlje pojačava svoj pritisak na nas", kazala je predsjednica udruge koja se od 1995., bori za neovisnost medija.

Njezina skupina prikuplja pritužbe za kršenja ustavnih sloboda u autoritarnom režimu predsjednika Lukašenka, kojega smatraju posljednjim diktatorom u Europi, piše francuska agencija France presse.

Borrell je kazao da će u znak solidarnosti s medijima izaslanstvo EU u Bjelorusiji prekinuti sve veze s vladom u Minsku te da će surađivati samo s nevladinim udrugama i borcima za demokraciju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara