Blair: Bit će teško svrgnuti Sadama s vlasti

BRITANSKI premijer Tony Blair upozorio je u petak da će biti teško svrgnuti Sadama Huseina s vlasti i da bi to moglo potrajati.

"Trebat će dosta vremena da se Sadama udalji nakon 20 godina vlasti nad Irakom", rekao je Blair u interviewu za BBC-radio.

Govoreći nakon susreta s američkim predsjednikom Georgeom Bushom i glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom, Blair je dodao da je sudbina iračkog naroda u njegovim vlastitim rukama.

"Budućnost Iraka ne bi trebali određivati Amerikanci ili Britanci, nego irački narod", naglasio je britanski premijer.

On se izjasnio u prilog "što reprezentativnijoj iračkoj vladi", koja će biti uspostavljena pod okriljem Ujedinjenih naroda po završetku rata.

Blair je uvjeren da će u petak u UN-u biti usvojena rezolucija koja će omogućiti obnovu programa "nafta za hranu", o čemu ovisi 60 posto iračkog stanovništva.

"Na temelju razgovora koje sam imao s Kofijem Annanom, mislim da ćemo usvojiti tu rezoluciju, koja je osnova za obnovu humanitarnog programa", rekao je Blair.

Također je istaknuo da postoje "stvarne veze" između militantnih skupina i država koje posjeduju oružje za masovno uništenje.

"Ta je sigurnosna prijetnja stvarna. Veza između terorističkih skupina i odmetnutih zemalja koje posjeduju oružje za masovno uništenje je stvarna", rekao je Blair BBC-u.

(Hina) bcav br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara