Blair dobio potporu parlamenta za rat protiv Iraka

PRIJEDLOG britanske vlade o pribjegavanju sili protiv Iraka, ako bude potrebno, usvojen je u utorak navečer u donjem domu britanskog parlamenta s 412 glasova od ukupno 659 zastupnika

Zastupnici su s 412 glasova podržali prijedlog o "upotrebi svih sredstava" za razoružavanje Iraka, nasuprot 149 koliko ih je bilo protiv tog vladinog prijedloga.

Zastupnici u donjem domu britanskog parlamenta glasovali su i o prijedlogu, koji poziva na odustajanje rata protiv Irakom. Taj je prijedlog odbačen s 396 glasova, dok je za njega glasovalo 217 zastupnika. Prema ovom prijedlogu "nisu utvrđeni razlozi za rat" protiv Iraka.

Od 217 zastupnika koji su podržali "antiratni" prijedlog čak ih je 133 bilo iz Laburističke stranke britanskog premijera Tonya Blaira, što je nezapamćena pobuna unutar stranke. Među pobunjenim laburistima je troje ministara od kojih je jedan Robin Cook koji je podnio ostavku na položaj u vladi.

Prošli je mjesec održano glasovanje u parlamentu o ovom prijedlogu i tada ga je odbacilo nešto manje laburističkih zastupnika - 122.

Blair je, suočivši se s najvećom krizom u karijeri, molio zastupnike da ga podrže.

"Moramo ostati odlučni", pozvao je zastupnike, "jer rezultat ovog pitanja odlučuje ne samo o sudbini iračkog režima i budućnosti iračkog naroda".

"To će pitanje odrediti sudbinu međunarodne politike u idućih nekoliko generacija", istaknuo je britanski premijer.

(Hina) bis

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara