Blair i Ahern o Sjevernoj Irskoj

BRITANSKI i irski premijer priznali su u srijedu da od protestanata i katolika u Sjevernoj Irskoj nisu uspjeli izvući konačni dogovor, budući da su pregovori zapeli zbog načina razoružanja IRAe.

"Ono što smo dosad napravili je vrlo dobro, ali još nije dovoljno", kazao je Tony Blair u Belfastu.

Blair i njegov irski kolega Bertie Ahern koji su vodili više krugova u pregovorima od travnja 1998. kada su zaključeni mirovni ugovori, namjeravali su sjevernoirsko pitanje zaključiti do Božića.

Čelnici dviju glavnih stranaka, protestantske i katoličke, "dogovorili su se o svemu, osim o pitanju transparentnog razoružanja" IRA-e, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"IRA je izjavila da ulazi u novu, mirnu fazu, istaknuvši prvi put da su nestali uzroci početnog sukoba", rekao je Bertie Ahern.

"Kamen smutnje jesu fotografije", istaknuo je Blair: IRA, potvrdio je, odlučno odbija načiniti "dokazne snimke" o uništenju svog oružja, kao što je tražio Ian Paisley, protestantski čelnik.

Unatoč najnovijoj zapreci, Blair i Ahern ne kane odustati.

"Nadam se da ćemo posao moći dovršiti do Božića, još uvijek mislim da je to moguće", kazao je irski ministar, ne gubeći nadu.

No Sinn Fein i DUP (Stranka demokratskih unionista) međusobno su se žestoko optuživali iz svojih glavnih stožera za taj neuspjeh.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara