BLAIR I AHERN POKUŠAVAJU POTAKNUTI MIROVNI PROCES U S. IRSKOJ

Britanski premijer Tony Blair i njegov irski kolega Bertie Ahern sastali su se u utorak u Dublinu u pokušaju da potaknu sjevernoirski mirovni proces kojemu će, uz sve poteškoće, uskoro zaprijetiti i tradicionalni protestantski marševi.

Dok se sjevernoirski protestanti pripremaju za tradicionalne ljetne proslave povijesnih pobjeda nad rimokatolicima, Blair i Ahern pokušavaju dokazati da mirovni sporazum sklopljen na Veliki petak 1998., unatoč najtežim poteškoćama dosad, ipak napreduje.

Blair je prošlog tjedna, unatoč Ahernovu protivljenju, za jesen odgodio izbore za sjevernoirsku skupštinu predviđene prvotno za 29. svibnja.

Odluku je opravdao time što Irska republikanska armija (IRA), po njegovu mišljenju, nije pokazala dovoljno odlučnosti da prekine sve paravojne aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ahern smatra da se time ide izravno na ruku sjevernoirskim protestantima.

Sjevernoirska skupština i sve ostale institucije suspendirani su prošle godine nakon što je razotkriven navodni IRA-in špijunski lanac.

Blair i Ahern trebali bi dogovoriti koji bi se dijelovi mirovnog plana, koji su dvije vlade sastavile u nadi da će se izbori održati, ipak mogli provesti u djelo.

Pripremni dokumenti za sastanak sadržavaju niz ustupaka Sinn Feinu, političkom krilu IRA-e, uključujući smanjivanje britanske vojne nazočnosti u Sjevernoj Irskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara