BLAIR I GYURCSANY ZA SOCIJALNU EUROPU

Britanski premijer Tony Blair i njegov mađarski kolega Ferenc Gyurcsany pozvali su u četvrtak na stvaranje socijalne "nebirokratske" Europe uoči dvodnevnog summita svjetskih čelnika lijevog centra koji će se održati na Balatonu.

U članku objavljenom u četvrtak u mađarskom listu "Nepszbadag" Blair i Gyurcsany tvrde da "potreban angažman za socijalnu pravdu u svijetu i stalnu promjenu treba pratiti nove strategije bez socijalnog birokratskog programa koji uništava radna mjesta".

"Europi treba socijalna dimenzija. No sve ovisi o tome kakva je to dimenzija. Ako socijalne politike paraliziraju ekonomsku politiku to bi moglo dovesti do nezaposlenosti i uništiti kreativnost", napisala su dva čelnika u zajedničkom članku objavljenom uoči početka summita o "naprednjačkoj vlasti" koji u četvrtak navečer počinjena jezeru Balaton.

Jedanaest šefova država i vlada socijalno-demokratske orijentacije iz cijelog svijeta trebaju od petka razgovarati o ekonomskim i socijalnim problemima povezanim s procesom globalizacije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U članku objavljenom u "Nepszabadsagu" Blair i Gyurcsany traže također reformu zajedničke poljoprivredne politike EU-a - što odbija Francuska - jer, kako smatraju njih dvojica, "ona napušta interese poreznih obveznika, poljoprivrednika, okoliša i naših partnera u zemljama u razvoju".

Predsjednici Južnoafričke Republike i Kine kao i devet premijera među kojima Španjolske, Južne Koreje i Švedske sudjeluju na ovom summitu, šestom po redu, koji je pokrenut 1999. godine.

(Hina) xbis ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara