Blair: Optužbe o špijuniranju Annana neodgovorne

BRITANSKI premijer Tony Blair odbio je u četvrtak komentirati optužbe da su britanske obavještajne službe špijunirale glavnog tajnika UNa Kofija Annana, ocijenivši kako je samim njihovim iznošenjem nanesena šteta britanskoj sigurnosti.

Bivša britanska ministrica za međunarodni razvoj Clare Short optužila je u četvrtak britanske obavještajne službe da su uoči izbijanja rata u Iraku špijunirale glavnog tajnika UN-a Kofija Annana. Short je ustvrdila da je osobno vidjela transkripte Annanovih razgovora.

Short je podnijela ostavku na dužnost u vladi Tonyja Blaira u svibnju 2003. godine u znak prosvjeda protiv pokretanja američko-britanske intervencije u Iraku bez odobrenja UN-a.

"Neću komentirati njihove postupke... To ne bi smjelo biti shvaćeno kao naznaka moguće istinitosti bilo koje optužbe", rekao je Blair novinarima i dodao: "Smatram da je sama činjenica što su te optužbe uopće iznesene vrlo neodgovorna".

Blair je ocijenio da su optužbe "napad na rad britanskih sigurnosnih službi i da potkopavaju sigurnost zemlje".

Naglasio je da Velika Britanija "uvijek postupa u skladu s nacionalnim i međunarodnim zakonima".

Blair je ustvrdio također kako "iznimno poštuje" glavnog tajnika UN-a. "Annan je moj osobni prijatelj i osoba koju iznimno cijenim kao političara. S Ujedinjenim narodima surađujemo iznimno dobro", rekao je Blair.

Govoreći o odnosima s Libijom, Blair je kazao da će London nastaviti surađivati s Tripolijem unatoč tomu što je libijski premijer nedavno zanijekao krivnju Libije za Lockerbie.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Libijski premijer Shokri Ghanem izazvao je u utorak zaprepaštenje u Londonu i Washingtonu izjavivši da je Tripoli pristao isplatiti odštetu žrtvama Lockerbiea samo kako bi "kupio mir".

"Jučer sam dobio uvjerenja od libijskog ministra vanjskih poslova koji je ponovio ono što je Libija ranije govorila", rekao je. "Svaka nejasnoća razjašnjena je... i važno je da Libija doista prihvaća punu odgovornost kao što je već kazano", rekao je.

Blair je ponovno pozvao Iran na punu suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju. "Nije moguća djelomična suradnja. Zahtjevi koji su postavljeni moraju biti ispunjeni i to u potpunosti", naglasio je.

U posljednjem izvješću o Iranu IAEA ističe kako Teheran i dalje skriva tehnologiju i istraživanja koja bi mogla biti povezana s programom razvoja atomskog oružja.

Iran je u srijedu odbacio zahtjeve da bude otvoreniji o svojim nuklearnim aktivnostima.

Washington je IAEA-ino izvješće ocijenio novim dokazom da Iran želi atomsko oružje.

(Hina) xzt yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara