Blair svjedoči u sudskoj istrazi o smrti Kellya

BRITANSKI premijer Tony Blair u četvrtak je svjedočio u sudskoj istrazi o smrti stručnjaka za oružje Davida Kellya, i tek će se vidjeti da li je položio najteži ispit u svojoj šestogodišnjoj karijeri premijera koja je stavljena na kušnju žestokom svađom oko rata u Iraku.

Blair je tek drugi premijer podvrgnut sudskoj istrazi. Povjerenje građana u svog premijera ozbiljno je uzdrmano jer zabranjeno iračko oružje nije pronađeno a način na koji se vlada uhvatila u koštac sa samoubojstvom Kellya pod budnom je pažnjom.

Veliki broj Britanaca proveo je noć ispred Kraljevskog suda pravde a po njegovu dolasku protivnici rata dočekali su ga s posterima na kojima je Blair prikazan kao "natraženiji kriminalac" a prezime Blair preinačili su "B.Liar" - B.(tj. Blair) Lažljivac.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blair će zasigurno braniti način na koji je njegova laburistička vlada predstavila javnosti nužnost pokretanja rata protiv Iraka, ali i dalje ostaje uznemirujuće pitanje odnosa prema Kellyu i što ga je primoralo da si oduzme život.

Premijerovo saslušanje nije bilo televizijski prenošeno, no sudnica je otvorena, iako s vrlo malo mjesta. Ostali zainteresirani mogli su gledati njegovo svjedočenje preko interne televizije u drugoj sobi.

Povjerenje u britansku vladu je uzdrmano pa ih tako 67 posto smatra da je vlada što se tiče rata u Iraku prevarila javnost.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara