Blaškić: Čitao sam Shraderovu knjigu, ona nije utjecala na smanjenje moje kazne

Blaškić: Čitao sam Shraderovu knjigu, ona nije utjecala na smanjenje moje kazne
UMIROVLJENI general Tihomir Blaškić je čitao englesko i hrvatsko izdanje Shraderove knjige o muslimansko-hrvatskom sukobu u Srednjoj Bosni, ali, kako je rekao u telefonskoj izjavi, ta knjiga nije utjecala na smanjenje njegove kazne.

Početkom ožujka, četiri mjeseca nakon njezine pojave u SAD, zagrebački izdavač "Golden marketing-Tehnička knjiga" objavio je hrvatsko izdanje knjige "Muslimansko-hrvatski građanski rat u srednjoj Bosni - Vojna povijest 1992.-1994." američkoga povjesničara Charlesa Shradera koja je u međuvremenu rasprodana.

Unatoč medijskom bojkotu rasprodali smo čitavu nakladu, izjavio je direktor prodaje Željko Repar, dodavši kako će najvjerojatnije biti objavljeno i drugo izdanje.

"Knjiga za mene nije mogla biti od koristi, jer je proces završio u dokaznom dijelu prije nego što je knjiga objavljena", izjavio je Blaškić za Hinu, dodavši kako je za svoju obranu podastrijeo puno važnijih dokumenata, nego što je knjiga.

Po njegovim riječima knjiga, u kojoj je Shrader koristio materijale obrane i tužiteljstva, nije mu pomogla ni kao dokazni materijal, jer u knjizi ništa novo nije ispričao. Blaškić smatra kako knjiga s vojnoga aspekta dobro objašnjava raspored snaga u Srednjoj Bosni te akcije koje su se vodile.

Početkom veljače u razgovoru za Glas Amerike (VOA) autor knjige Charles Shrader, govoreći o svojoj novoj knjizi (Muslimansko-hrvatski građanski rat u Srednjoj Bosni), izjavio je da su se mnoge presude, ustvari i same optužnice, temeljile na informacijama koje su bile "najblaže rečeno nepotpune".

"Tužitelji su djelovali temeljem netočnih podataka. Zbog toga mislim da će uslijediti preispitivanje kazni", izjavio je tada Shrader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zdravko Tomac, profesor zagrebačkog Fakulteta političkih nauka smatra kako je Shraderova knjiga presudno utjecala na smanjenje kazne umirovljenom generalu Tihomiru Blaškiću.

"Apsolutno je utjecala, ali nažalost nije utjecala na onaj dio presude koja je teška krivotvorina i tvrdi da je Hrvatska bila agresor te da to nije ostvarivala preko legalnih, nego ilegalnih institucija", rekao je.

Smatra da se moramo boriti za povijesnu istinu, posebno u Hrvatskoj u kojoj se te krivotvorine obilato koriste.

Tomac ističe i kako oko Shraderove knjige "ima puno misterija". "Knjiga je vrlo zanimljiva, ali je široj javnosti nepoznata, zahvaljujući medijskom bojkotu", izjavio je Tomac, dodavši kako će ta knjiga "dugoročno utjecati na povijest više nego što neki misle".

Shrader je objašnjavajući uzroke muslimansko-hrvatskoga sukoba u Srednjoj Bosni iznio i da Hrvati nisu bili agreosori, nego da su Muslimani napali Srednju Bosnu te da Hrvatska nije bila umješana u taj sukob. Povjesničar i umirovljeni časnik američke vojske Charles Shrader u knjizi uz ostalo tvrdi kako "nema dvojbe da su Ahmići bili legitiman vojni cilj".

"Izdati zapovijed za takav napad nije bio ratni zločin, premda je razvoj događaja dostigao razinu koja odgovara toj razini krivnje. No, čini se jasnim da tragedija nije došla toliko kao rezultat plana viših vođa HVO-a, koliko kao dio one mješavine straha, bijesa i ludila koja se pojavljuje u mnogim borbenim operacijama", piše u knjizi.

Prvostupanjsko vijeće Haškoga suda prije četiri godine proglasilo je umirovljenoga hrvatskog generala odgovornim i osudilo na 45 godina zatvora za zločine u Lašvanskoj dolini tijekom rata u BiH, od kojih je najteži bio u Ahmićima.

Žalbeno vijeće Haškoga suda krajem srpnja smanjilo je prvostupanjsku presudu na devet godina zatvora. Predsjednik Haaškoga suda Theodor Meron odobrio je zahtjev obrane i bivšeg zapovjednika Operativne zone Srednja Bosna Tihomira Blaškića oslobodio prije odsluženja cijele kazne, nakon što je u zatvoru proveo osam godina i četiri mjeseca. Blaškić je izišao na slobodu 2. kolovoza.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara