Blic: Josipović i dalje vjeruje u poboljšanje odnosa sa Srbijom i očekuje Tadićev prijedlog za susret

Blic: Josipović i dalje vjeruje u poboljšanje odnosa sa Srbijom i očekuje Tadićev prijedlog za susret

Tekst: S.C.H.
Foto: Branimir Kvartuc / Cropix

NOVI hrvatski predsjednik Ivo Josipović je u izjavi srpskom dnevnom listu Blic izrazio žaljenje što na njegovu današnju inauguraciju ne dolazi predsjednik Srbije Boris Tadić, no naglasio je kako i dalje vjeruje da je poboljšanje odnosa sa Beogradom još uvijek moguće.

Josipović je u izjavi današnjem Blicu rekao kako susret sa predsjednikom Tadićem još nije službeno dogovoren, no da njegov ured "očekuje prijedlog druge strane" o eventualnom terminu sastanka.

Boris Tadić je ranije u nekoliko navrata najavio kako ne namjerava doći na Josipovićevu inauguraciju unatoč pozivu koji je stigao u njegov ured, ističući kako je Srbiji neprihvatljivo da njezin predsjednik ili diplomatska delegacija borave na istom mjestu sa delegacijom Kosova, čije postojanje Beograd ne priznaje.

Hrvatska i ja nudimo ruku prijateljstva, prihvatite je

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blic također prenosi i dijelove intervjua koje je Josipović dao srpskoj agenciji FoNet, u kojoj novi predsjednik naglašava kako "Hrvatska i on osobno nude Srbiji ruku prijateljstva" za koju bi željeli da bude prihvaćena.

Josipović je također konstatirao kako je nedolazak Tadića "propuštena prilika da se što prije započne dijalog", no dodao je i kako taj Tadićev potez ne shvaća kao rezultat neprijateljstva ni prema Hrvatskoj, ni prema sebi osobno, već da je to dio srpske politike za koju ocjenjuje da "nije racionalna".

Josipović je ponovio da različite pozicije Beograda i Zagreba o Kosovu ne bi smjele utjecati na budući razvoj bilateralnih odnosa, te je istaknuo kako vjeruje da će doći do promjene državnopravnog statusa Kosova, ali upozorava kako Hrvatska ne rješava pitanje Kosova, već da ga moraju riješiti Beograd i Priština.

Na pitanje kakav će biti stav Hrvatske u slučaju da Međunarodni sud pravde ocijeni da je proglašenje neovisnosti Kosova suprotno međunarodnom pravu, Josipović je odgovorio kako se svaka presuda tog suda mora poštivati, ali da ni ona neće utjecati na činjenicu postojanja neke države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara