Blix: Irak prijavio još četiri prazne bojeve glave

GLAVNI UN-ov inspektor za nadzor oružja Hans Blix izjavio je u nedjelju da su Iračani pronašli još četiri prazne bojeve glave, tvrdeći da su ih ranije previdjeli.

Blix i šef UN-ove agencije za nuklearnu energiju Mohamed ElBaradei posjetili su Bagdad kako bi Irak posljednji put pozvali na punu suradnju s inspektorima prije upućivanja završnog izvješća Vijeću sigurnosti 27. siječnja.

´Tijekom dana razgovarali smo o bojevim glavama koje su inspektori otkrili prošli tjedan´, izjavio je Blix CNN-u.

´Oni tvrde da su i sami iznenađeni pronalaskom bojevih glava, koje su pronađene u vojnom skladištu u dobrom stanju u neotvorenim kutijama prekrivenim ptičjim izmetom. Oružje datira iz razdoblja prije 1990., kada ih je Irak mogao legalno posjedovati, no dosad ih je trebao prijaviti i uništiti´, dodao je Blix.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Tvrde da je to bio propust i da su našli još četiri, te da će ih u budućnosti možda još pronaći´, rekao je Blix.

Blix i ElBaradei nekoliko su sati proveli razgovarajući s ministrom vanjskih poslova i Hussinovim savjetnikom Amirom al - Saadiem i generalom Mohammadom Aminom.

U nedjelju kasno navečer sastali su se i s iračkim potpredsjednikom Tahom Yassine Ramadanom, koji je tijekom razgovora ponovio spremnost Iraka da dade svu potrebnu potporu kako bi inspektori okončali misiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara