Blizak prijatelj tvrdi da se Kelly ubio kad je shvatio da će njegove laži biti otkrivene

DAVI KELLY odlučio je počiniti samoubojstvo kad je doznao da BBC posjeduje kazetu kojom može dokazati da je lagao parlamentarnom povjerenstvu, ustvrdio je u petak Tom Nagold, jedan od njegovih bliskih prijatelja.

"Emitiranje snimke s te kazete otkrilo bi neistine koje je David izrekao pred vajskopolitičkim povjerenstvom donjeg doma" 48 sati prije samoubojstva, objasnio je u četvrtak ujutro za radio BBC Tom Mangold.

"Njegova bi se strategija time srušila i on je shvatio da je to bio početak njegova kraja", dodao je Mangold, i sam bivši novinar BBC-ja.

"U tom je trenutku odlučio počiniti samoubojstvo" što je i učinio istoga dana, rekao je Mangold.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dva dana prije samoubojstva, Kelly je odgovarao pred parlamentarnim povjerenstvom, s uključenim televizijskim kamerama. Pred zastupnicima je tada zanijekao izjave koje je ranije dao Andrewu Gilliganu, novinaru BBC-ja.

Na temelju razgovora s Kellyjem, bivšim inspektorom UN-a za razoružanje Iraka, koji je postao savjetnik u britanskom ministarstvu obrane, novinar BBC-ja optužio je britansku vladu Tonyja Blaira da je "prenapuhala" izvješće o navodnom postojanju iračkog oružja za masovno uništenje, kako bi opravdala napad na Irak 2003.

"Ujutro istoga dana kada je počinio samoubojstvo (noću sa 17. na 18. srpnja) David je posalo osam pisama, od kojih je šest bilo vrlo optimistično i okrenuto budućnosti", istaknuo je Mangold.

"No tijekom jutra, David je doznao da je Susan Watts (novinarka BBC-a specijalizirana za znanstvena pitanja) snimila razgovor koji je s njime vodila (30. svibnja) te da će BBC konačno i objaviti sadržaj te kazete", pojasnio je Mangold.

U tom razgovoru, čija je snimka objavljena tijekom istrage koju je proveo sudac Brian Hutton, Kelly je potanko ponovio sve što je ranio (upravo 22. svibnja) povjerio novinaru Andrewu Gilliganu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara