Blokade cesta u Sinju, Zadru, Splitu, Dubrovniku i Zagrebu

HVIDR-a i braniteljske udruge blokirali su prometnice u Sinju, Trilju, Zadru, Splitu, Drnišu, Kninu, u blizini Omiša, most u Dubrovniku te autocestu Zagreb-Karlovac kod Laništa.

U Sinju je blokirana državna cesta br. 1 Zagreb - Split gdje se okupilo oko 400 prosvjednika sa zastavama udruga i slikama Mirka Norca.

U Trilju je blokiran most u središtu mjesta - na državnoj cesti Sinj - Imotski, gdje se okupilo oko pedesetak prosvjednika.Prosvjed i blokada protječu mirno i bez izgreda, a prometna policija preusmjerava promet na okolne seoske ceste i ceste nižeg ranga.

Pripadnici Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata u Zadru danas su blokirali prometnicu Zadar - Crno i dalje prema unutrašnjosti. Mjesto blokade osiguravavao je velik broj policajaca PU zadarske.

Okupljenima se obratio predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata u Zadarskoj županiji Frane Franić, kazavši da je to prosvjed protiv "sramotne presude hrvatskim zapovjednicima Mirku Norcu, Tihomiru Oreškoviću i Stjepanu Grandiću".

Noćašnji izgred u Bibinju, u kojemu su nepoznati počinitelji bacili dva bora na Jadransku magistralu, nema nikakve veze s ovim prosvjedom ni udrugama iz Domovinskog rata, naglasio je Franić.

Nešto prije 13,30 sati policija je odnijela s prometnice najupornije prosvjednike. Skup je prošao bez ozbiljnijih izgreda, tek je povremeno, tijekom prosvjeda, bilo manjeg i kraćeg naguravanja između policije i prosvjednika.

Oko 13,30 sati blokada prometnice kod Zadra je završila, a trajala je oko sat i pol.

Pripadnici HVIDR-e Splitsko-dalmatinske županije i Središnjeg stožera hrvatskih branitelja u 12 sati zapriječili su promet na raskrižju kod Stobreča, na Jadranskoj magistrali, te na raskrižju kod rotora brze ceste Solin-Klis kod Solina.

Blokada prometa u Stobreču prekinuta je u 12,40 sati, a s ceste su se povukli i prosvjednici kod rotora.

U Stobreču se okupilo dvjestotinjak ljudi, predvođenih predsjednikom splitske HVIDR-e Andrijom Bartulićem, najavivši da će na tom raskrižju ostati sve do 16 sati i za sada nema nikakvih izgreda. Već ranije stigao je i autobus s pedesetak policajaca. sa zaštitnom policijskom opremom.

Na rotoru kod Solina prosvjednici najavili su da će blokada trajati kratko.

Pedesetak pripadnika HVIDR-e zapriječila je promet Jadranskom magistralom u Kaštel Starom, a s njima je i predsjednik središnjeg stožera hrvatskih branitelja pukovnik Mirko Čondić. Promet je preusmjeren na staru kaštelansku cestu.

Zatvorena je i Jadranska magistrala na Dubcima kod Omiša prema Makarskoj.

Stotinjak pripadnika članova dubrovačke i HVIDR-e Dubrovačko-neretvanske županije na sat vremena blokiralo je promet preko Mosta dr. Franje Tuđmana preko Rijeke dubrovačke.


Most dr. Franje Tuđmana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirnom prosvjedu koji je trajao od 12 do 13 sati priključili su se i predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata. "Ovaj prosvjed organizirali smo jer su naši suborci hrvatski branitelji osuđeni bez dokaza zato što su branili svoju domovinu i obitelji", kazao je predsjednik dubrovačke podružnice HVIDR-e Mladen Jurković.

Za trajanja jednosatnog mirnog prosvjeda nije došlo do zastoja u prometu jer je policija vozila preusmjeravala na zaobilaznicu.

Članovi udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) grada Zagreba prosvjedno su danas na petnaestak minuta pekinuli promet na jugozapadnom ulazu u Zagreb iz smjera Karlovca kod naselja Lanište.


AutocestaZagreb-Karlovac

Predvođeni Ivanom Pandžom, predsjednikom zagrebačke HVIDR-e, desetak minuta prije podneva kod semafora za skretanja u naselje Lanište, tridesetak prosvjednika blokiralo je ulaz u grad, sjednuvši na asfalt, nakon čega su odmah reagirali pripadnici interventnih policijskih postrojba koji su okružili prosvjednike i preusmjerili promet. Nakon nekoliko upozorenja policije da ometaju promet i da se maknu s javne površine, pripadnici policije fizički su maknuli prosvjednike. Nije bilo težih incidenata, osim nekoliko pokušaja privođenja nekolicine prosvjednika, te verbalnog izražavanja nezadovljstva zbog policijske intervencije.

Na poziv organizatora, HVIDR-e grada Zagreba, oko 12,45 sati prosvjednici su se počeli mirno razilaziti.


AutocestaZagreb-Karlovac

Kod Podsusedskog mosta na Samoborskoj cesti prosvjedovala je HVIDR-a Zagrebačke županije, ali nije blokirala promet. Oko desetak članova HVIDR-e, predvođenih predsjednikom Mladenom Noršićem, dijelilo je vozačima letke u kojima se prosvjeduje zbog presude generalu Norcu i ostalima iz "gospićke skupine".

Oko 150 sudionika, uglavnom dragovoljaca Domovinskog rata s područja Novalje, mirno je prosvjedovalo ispred spomen-križa u Žigljenu od 12,20 do 13 sati i u tom su razdoblju blokirali promet na cesti od trajektne luke prema Novalji.

Kako se doznaje u ličko-senjskoj PU, protiv organizatora podnijet će se prekršajna prijava zbog nenajavljenog okupljanja.

Svoje neslaganje nepravomoćnom presudom generalu Mirku Norcu i ostalima iz tzv. gospićke skupine, članovi drniške HVIDR-e izrazili su mirnim prosvjedom na ulazu u grad kod mosta na rijeci Čikoli.

Simboličan prosvjed danas je točno u podne održan i u Kninu. Na jednom od pješačkih prijelaza kninskog Trga Oluje okupilo se 20-ak pripadnika kninske HVIDR-e i građana. Sa zastavama i prikladnim transparentima podrške generalu Mirku Norcu upozorili su na neprihvaljivost odluke o "osudi junaka Domovinskog rata", no pritom nisu ometali promet, a nisu pravili ni bilo kakve druge poteškoće policiji koja je nadzirala prosvjed.

HAK: Državna cesta D-1 kod Sinja otvorena za promet

Državna cesta D1 Kod Sinja, koja je zbog prosvjeda pripadnika HVIDRe od podne bila zatvorena, u 16,15 sati otvorena je za sav promet, izvijestio je Hrvatski autoklub.

U većem dijelu Hrvatske promet se nesmetano odvija, po suhim kolnicima i uz dobru vidljivost.

Na cestama koje prolaze usjecima, valja voziti pozorno zbog mogućih odrona kamenja i zemlje, posebno kroz Gorski kotar, na dionicama D1 Gračac-Knin i Macelj-Krapina, te na cesti D27 Gračac-Obrovac.

Na većini graničnih prijelaza u putničkome prometu nema duljih čekanja.

Trajekti plove po redu plovidbe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara