BOB GELDOF TRAŽI "NEKU VRSTU MARSHALLOVA PLANA" ZA AFRIKU

Nekadašnja rock zvijezda Bob Geldof zatražio je u utorak u Addis Abebi "neku vrstu Marshallova plana" za afrički kontinent, uoči summita G8 koji bi trebao početi 1. lipnja u francuskom Evianu. L

"Live Aid bio bi neprikladan, potrebna je neka vrsta Marshallova plana" za Afriku, izjavio je on pred novinarima u konferencijskom centru Ekonomskog povjerenstva UN-a u Africi (CEA).

Po mišljenju umjetnika koji je organizirao koncert Live Aid 85. radi prikupljanja više od 150 milijuna dolara za borbu protiv gladi u Etiopiji, trebalo bi odvojiti "0,16 posto našeg unutarnjeg bruto-proizvoda, što je malo za naše nacionalne proračune".

Posjet Boba Geldofa zamišljen je da privuče pozornost svijeta na humanitarnu krizu koja ponovno prijeti Etiopljanima, njih 14 milijuna, i isto toliko osoba u južnoj Africi, po podacima UNICEF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim "post-iračkim" razgovorima, čelnici osam industrijski najrazvijenijih zemalja koji bi se trebali okupiti 1. lipnja, morali bi se ozbiljno pozabaviti problemom AIDS-a, dugom i trgovinskom razmjenom s Afrikom, dodao je glazbenik.

Ujedinjeni narodi objavili su da Etiopija treba 1,5 milijuna tona hrane ove godine.

Ta se zemlja 1984. našla također pogođena glađu od koje je umrlo oko milijun ljudi.

(Hina) bnš br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara