Bobice su dobar izvor antioksidansa

BOBICE kao što su brusnice i crni ribiz dobar su izvor antioksidansa koji bi mogli pomoći u borbi protiv karcinoma i bolesti srca jer povisuju razinu flavonoida u krvi nazvanog kvercetin, otkrili su finski znanstvenici.

Vjeruje se da se flavonoidi, koji se nalaze u voću i povrću, bore protiv oksidacije, procesa u kojem se akumuliraju slobodni radikali - tvari koje oštećuju stanice. ´Bobice su zaboravljen izvor korisnih sastojaka - vlakana, vitamina C i mnogih flavonoida i drugih fenolskih sastojaka´, izjavila je autorica studije dr. Iris Erlund.

Kvercetin je jedan od najsnažnijih oksidansa, kako pokazuju istraživanja, a mnoge dosad napravljene studije daju naznake da bi on mogao pomoći u sprječavanju kardiovaskularnih bolesti, rekla je Erlund.

Najbolji izvor kvercetina je luk, ustvrdila je ona. Bobice sadrže nešto manje te tvari, ali puno više u usporedbi s čajem i crvenim vinom, koji se često spominju kao dobri izvori.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara