bogdanovci: blagoslovljen temeljni kamen za gradnju crkve sv. leopolda mandića

Biskup đakovački i srijemski msgr. Marin Srakić blagoslovio je danas u povratničkom mjestu Bogdanovci, nedaleko od Vukovara, temeljni kamen za izgradnju nove crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Prije Domovinskog rata u središtu Bogdanovca bila je crkva, sagrađena godine 1782., no u srpskoj agresiji na to područje godine 1991. crkva je oštećena, a tijekom višegodišnje okupacije minirana i potpuno srušena.

Nova crkva sv. Leopolda Bogdana Mandića biti će izgrađena na mjestu iza negdašnje crkve, s tim da će temelji u ratu srušene crkve biti označeni na trgu, koji će se prostirati ispred nove crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pet milijuna kuna za gradnju crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića bit će osigurano iz donacija vjernika i dobročinitelja, a gradnju crkve financijski će pomoći i Đakovačka i srijemska biskupija.

Bogdanovci su jedno od najteže stradalih hrvatskih sela u srpskoj agresiji tijekom Domovinskog rata. U ratu je poginulo 73-oje Bogdanovčana, a neko vrijeme u jesen 1991. Bogdanovci su bili i jedina komunikacija Vukovara s obližnjim Vinkovcima. Okupacijom toga sela, krajem listopada 1991., počeo je i slom obrane grada Vukovara, čiji su branitelji u potpunosti ostali odsječeni od slobodnih područja Hrvatske.

U Bogdanovce se do danas vratila većina prognanog stanovništva, a u selu je najvećim dijelom obnova završila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara