Bojan Gudurić priznao odvjetniku: Život mi je u opasnosti, u Srbiji će me ubiti!

Bojan Gudurić priznao odvjetniku: Život mi je u opasnosti, u Srbiji će me ubiti!

Tekst: P.Vidov
Foto: MUP, Cropix

BOJAN GUDURIĆ će za deset dana biti izručen Hrvatskoj, rekao je za Index njegov banjalučki odvjetnik Nenad Balaban iz čijih se riječi može naslutiti kako će Uskok u Guduriću dobiti još jednog svjedoka pokajnika! "Priznao mi je da se boji za svoj život. Rekao mi je da strahuje da bi ga u Srbiji netko mogao ubiti", kaže Balaban.

> Sve detalje suđenja za ubojstvo Ive Pukanića pratite na Indexovoj temi

Banjalučkog odvjetnika upitali smo je li to razlog zbog kojeg Gudurić želi maksimalno požuriti izručenje u Hrvatskoj. "Ja samo ispunjavam njegove želje", kaže Balaban, ali priznaje da su razgovarali o mogućnosti da bi Gudurićev život u Srbiji mogao biti ugrožen. "Ja ne znam tko mu prijeti ili tko bi ga mogao ubiti, ali on je uvjeren da je u opasnosti", kaže nam Balaban.

Gudurić je od svog odvjetnika zbog toga i tražio da mu osigura izručenje prema skraćenom postupku. Čini se da su uspjeli u toj namjeri. "Prema informacijama koje ja imam sa suda, ministar pravde BiH bi mogao već večeras dati suglasnost za izručenje", kaže Balaban. Bitan faktor ne bi trebao biti ni srpski zahtjev za izručenje. Naime, Hrvatska je prva zatražila Gudurićevo izručenje, a sud će uzeti u obzir i to da je puno važnija njegova prisutnost na suđenju za Pukanićevo ubojstvo od zahtjeva da ga se pošalje u novosadski zatvor zbog razbojstava za koje je osuđen.

Odvjetnici složni: Dobili smo pošteno suđenje

Prvi dan "suđenja stoljeća" u Zagrebu Gudurićev odvjetnik nije želio komentirati s obzirom na to da, kako kaže, sve informacije koje ima je dobio iz medija. Njegovi kolege koji brane Roberta Matanića, Luku Matanića, Amira Mafalanija i Slobodana Đurovića bili su nešto razgovorljiviji. Odvjetnici koji su bili na prvom ročištu odreda su zadovoljni prvim danom suđenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smatram da je ostvareno njihovo pravo na pošteno suđenje unatoč pozornosti i pritisku koji prati ovo suđenje. Sutkinja i cijelo vijeće jako su dobro radili svoj posao i vjerujem da će se tako i nastaviti", rekao nam je Hrvoje Korša, branitelj Roberta Matanića. "Ovo je tek početak. Vjerujem da ćemo do kraja suđenja doći do neke realne istine", dodaje odvjetnik Luke Matanića Ismet Krupić.

"Prvi znak slabosti je što tužiteljstvo ne želi da se ispita Bajić"

Korša priznaje da je jako zadovoljan prvim danom suđenja jer smatra da se već počinju nazirati prve pukotine u optužnici. "Protivljenje da se na suđenju ispita i Mladen Bajić je znak slabosti i svojevrsni pokazatelj da treći iskaz Roberta Matanića ne drži vodu", kaže Korša. Matanićeva obrana, podsjećamo, traži da se treći iskaz, koji se u nekim detaljima razlikuje u prva dva iskaza, i na kojem je optužnica uvelike zasnovana, izuzme iz procesa.

Odvjetnici optuženika za Pukanićevo ubojstvo tvrde kako je taj iskaz Matanić dao samo zato što su mu iz Uskoka ponudili da bude zaštićeni svjedok. "Oni su od njega tražili da im ispriča nešto o čemu ništa nije znao", kaže Đurovićev odvjetnik Damir Uroić. "Obrana Roberta Matanića ukazuje da je na njega bilo utjecano klasičnom trgovinom. Nudili su mu nekakav status ako ukaže na počinitelje i zapravo je nagovoren da prokaže nekakve naručitelje za koje nije siguran jesu li oni naručitelji ili nisu. Istraga je tako usmjerena u tri pravca, od kojih su istražitelji izabrali jedan iako nisu imali nikakvih materijalnih dokaza", kaže Uroić.

"Đurovićev jedini zločin je kumstvo s Jocom Amsterdamom"

Uroić tvrdi kako je jedini zločin njegova klijenta činjenica da je kum Joce Amsterdama. Đurović to ne poriče, govori nam njegov odvjetnik, ali ističe kako su oni kumovi već 23 godine i kako će se u nastavku istrage pokazati da nisu toliko bliski kao što se prikazuje. "Vještačenje telefonskih razgovora pokazat će da se Đurović i Jocić čuju jednom mjesečno ili jednom u tri mjeseca i da se jako rijetko viđaju. Oni nikad nisu zajedno poslovali ni legalnim putem, a posebno ne nelegalnim", kaže Uroić.

"Ispalo je bahato kad je Đurović u sudnici govorio o svojoj imovini i rekao da ne bi mogao sve potrošiti ni da živi sto godina. Ali on je tako odgovorio da bi pokazao kako nije imao motiva da se bavi organizacijom plaćenih ubojstava. On je svu svoju imovinu stekao poduzetničkom aktivnošću, lako je provjeriti što sve posjeduje i kako je to stekao. Sva njegova imovina u Srbiji je prijavljena i na nju je uredno plaćen porez. To je čovjek koji u svoje 54 godine nikad nije bio u sukobu sa zakonom", zaključuje Uroić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara