Bolnice rade smanjenim opsegom

PREMA prvim informacijama, većina zagrebačkih bolnica danas, šestoga dana štrajka, radi smanjenim opsegom poštujući naputke Hrvatskog liječničkog sindikata o otkazivanju svih postupaka koji nisu hitni.

U Kliničkoj bolnici ´Dubrava´ obrađuju se samo hitni pacijenti, dok se tzv. hladni zahvati (koji nisu hitni) odgađaju, rekao je ravnatelj Mišo Virag dodavši da radi i dijagnostika kako bi se utvrdilo radi li se o hitnim medicinskim slučajevima ili ne.

Sindikalna povjerenica Ljiljana Lovrić rekla je da u KB-u ´Dubrava´ štrajka 98 od ukupno 250 liječnika koji rade smanjenim opsegom i zbrinjavaju samo hitne slučajeve, te pacijente iz udaljenijih krajeva.

Smanjen je i operativni program, tako da će se danas umjesto 40 obaviti samo četiri operacije, kazala je Lovrić.

Ravnatelj Opće bolnice ´Sveti duh´ Dalibor Krpan kaže da su u tijeku pregovori Uprave i štrajkaškog odbora o tome koje službe u bolnici trebaju nesmetano raditi idućih dana.

Bolnica će izvršavati svoje obveze, a pacijenti neće biti prikraćeni jer se ambulante ne mogu zatvoriti. Tijekom sutrašnjeg dana točno će se znati koliko liječnika će raditi i što će obavljati u skladu s ugovorom s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, rekao je Krpan.

Sindikalni povjerenik u ´Svetom duhu´ Stanislav Lončarić rekao je da će svaki pacijent koji dođe u bolnicu biti pregledan, te će nakon toga biti odlučeno radi li se o hitnom slučaju ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lončarić pritom napominje da će u cijelosti biti osigurana zdravstvena zaštita trudnica i rodilja, uključujući i prekide trudnoće.

Klinika za infektivne bolesti ´Fran Mihaljević´ normalno radi, budući da se u tu kliniku javljaju uglavnom hitni medicinski slučajevi.

Odjeli za zarazne bolesti i sve službe normalno rade jer bi se u suprotnom ugrozilo zdravlje pacijenata i šire populacije, ističe ravnatelj Klinike Miroslav Lisić.

Deklarativno štrajka 50 od ukupno 77 liječnika, no oni normalno rade i nalaze se na svojim radnim mjestima, dodao je Lisić.

Sindikalni povjerenik Velimir Milošević istaknuo je da se odgađaju samo pretrage koje nisu hitne, no takvih je vrlo malo jer se u Kliniku javljaju uglavnom hitni i akutni bolesnici.

U KB-u ´Sestre milosrdnice´ štrajka 60 posto od 330 liječnika, izjavila je zamjenica ravnatelja Vesna Šerić.

Ravnatelj KBC-a Zagreb Josip Paladino izjavio je prije jutrošnjeg ulaza u operacijsku salu da u toj bolnici sve službe uredno rade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara