BOLTON: UN ĆE ZAPOČETI RAZGOVORE O S.KOREJI DO KRAJA TJEDNA

Najviši američki dužnosnik za kontrolu naoružanja izjavio je u srijedu kako očekuje da će Vijeće sigurnosti UNa do kraja ovog tjedna započeti razgovore o krizi koju je izazvala odluka Sjeverne Koreje o povlačenju iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja.

´Mislim da nije u pitanju hoće li to ići u Vijeće sigurnosti...To je samo pitanje vremena´, rekao je zamjenik američkog državnog podtajnika John Bolton na konferenciji za novinare nakon razgovora s južnokorejskim dužnosnicima.

´Uvjereni smo da će to doći tamo do kraja ovog tjedna´, izjavio je i dodao da Južna Koreja podržava SAD, da će Britanija i Francuska pružiti svoju potporu i da će Rusija vjerojatno imati slično stajalište. Također je rekao da očekuje da Kina, peta stalna članica Vijeća sigurnosti, neće imati primjedbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U međuvremenu su diplomatski izvori bliski Sjevernoj Koreji priopćili u srijedu da će Pjongjang nastaviti pokusno ispaljivanje balističkih raketa ako Vijeće sigurnosti započne te razgovore.

´Sjeverna Koreja će ukinuti svoj samonametnuti moratorij na ispaljivanje raketa ako i kada se njezino pitanje pojavi u Vijeću sigurnosti´, rekao je izvor koji ima bliske veze sa Sjevernom Korejom.

On je ustvrdio da se Pjongjang neće povući pod prijetnjama nego da će na njih još žešće odgovoriti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara