Bondevik: Na Tajlandu možda stradalo više od 1.000 Norvežana

Strahuje se da je više od 1.000 Norvežana stradalo u tsunamijima koji su bijesnili Indijskim oceanom prije gotovo tjedan dana, ocijenio je u subotu norveški premijer Kjell Magne Bondevik.

Šef vlade je izjavio da bi u "najgorem slučaju" broj Norvežana poginulih mogao biti veći od 1.000 pošto ih se većina nije javila, prenosi novinska agencija NTB.

Norveška je među zemljama čiji su stanovnici najteže stradali: za sada je prema bilansi poginuo 21 Norvežanin, 462 se smatraju nestalima, a drži se da se u toj regiji u trenutku katastrofe nalazilo 980 Norvežana, čija je sudbina nepoznata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ta skandinavska zemlja koja je uputila pogođenim zemljama hitnu pomoć od 100 milijuna norveških kruna (oko 12 milijuna eura) mogla bi deblokirati višestruko veći iznos od početnog, rekao je Bondevik, prenosi NTB.

Postoji mogućnost da se radi o najvećoj pogibiji Norvežana u mirnodopskom razdoblju u povijesti, rekao je ministar vanjskih poslova Jan Petersen na konferenciji za novinare u subotu, kada je u zemlji proglašen dan žalosti.

(Hina) xtm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara