Bonn: Počeo proces Srba protiv Njemačke

PRED sudom u Bonnu je na zahtjev 35 građana Srbije i Crne Gore započela rasprava u procesu protiv Savezne Republike Njemačke zbog sudjelovanja ove zemlje u napadu NATO saveza na grad Varvarin u svibnju 1999. godine.

U napadu, koji je obavljen u sklopu akcija NATO-a protiv SR Jugoslavije, je poginulo 10 osoba a više od 30 je ranjeno. Ukupno 34 od 35 podnositelja tužbe, koji su u napadu izgubili članove obitelji ili su i sami bili ranjeni, traže odštetu u ukupnoj visini od 1 milijuna eura.

Prema riječima zastupnice tužitelja, hamburške odvjetnice Guel Pinar, optužba se podiže zbog toga jer je napad na Varvarin protivan međunarodnom pravu te proveden "bez poštivanja prava civilnog stanovništva".

Kako nadalje stoji u optužbi, Njemačka snosi punu odgovornost jer je zajedno s ostalim članicama NATO saveza pripremala i izvršila ovaj napad.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Troje podnositalja optužbe se i osobno pojavilo pred sudom. Prije i za vrijeme trajanja procesa je nekoliko mirovnih aktivista pred zgradom suda prosvjedovalo tražeći donošenje presude u korist tužitelja.

Savezna Republika Njemačka traži odbijanje tužbe. Savezna vlada je putem Ministarstva pravosuđa odbilo optužbe tvrdeći da u napadu na Varvarin nisu sudjelovali njemački zrakoplovi. U reakciji Ministarstva se također navodi da prema međunarodnom pravu civili u slučaju rata ne polažu pravo na individualnu odštetu. Jedan glasnogovornik suda je izjavio da se radi o " jedinstvenom procesu u povijesti njemačkog pravosuđa".

(Hina) nkre sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara