Borbe u Falluji mogle bi potrajati nekoliko dana

Borbe u Falluji mogle bi potrajati nekoliko dana
BORBE za preuzimanje Falluje iz ruku pobunjenika mogle bi potrajati još nekoliko dana, izjavio je u utorak američki zapovjednik kopnenih snaga general Thomas Metz.

"Mislim da je pred nama još nekoliko dana teške gradske borbe", rekao je Metz iz Bagdada novinarima u Pentagonu putem video veze.

On je kazao kako se pobunjenici žestoko bore te da djeluju u manjim skupinama.

General Metz naveo je kako američke snage brže nego što su planirale osvajaju ključne ciljeve u Falluji drugog dana napada na ovo uporište pobunjenika u Iraku.

Glede jednog od ciljeva napada, hvatanja ili ubijanja čelnika pobune, Metz je rekao kako pretpostavlja da je najtraženiji teroristički čelnik Abu Musab al-Zarqavi pobjegao iz grada.

Američki general odbio je reći koliko je američkih vojnika poginulo do sada u napadu na Falluju, ali je naveo kako bi žrtve na američkoj strani mogle biti desetak vojnika ne rekavši uključuje li to i ranjene.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Metz je rekao kako su pobunjenicima naneseni "značajni gubici", bitno veći nego se očekivalo, i da je vrlo mali broj njih uhvaćen, bez navođenja konkretnih brojki.

Kazao je kako vjeruje da su civili u Falluji pretrpjeli veoma malo žrtava.

Prema procjenama, oko 6.000 američkih vojnika i 2.000 iračkih vojnika napalo je Falluju u ponedjeljak da bi nakon žestokih borbi probili vanjski obruč otpora pobunjenika i u utorak ušli u središte grada.

Cilj operacije Fantomski bijes je da privremena iračka vlada ponovno preuzme kontrolu nad gradom iz ruku pobunjenika uoči izbora u siječnju iduće godine.

Između 10.000 i 15.000 američkih i iračkih snaga opkolilo je Falluju, naveo je u ponedjeljak glavni zapovjednik američkih anaga u Iraku general George Casey. Procjenjuje se da je u Falluji oko 3.000 pobunjenika, najviše boraca sunita, ali su možda petina njih islamski militanti iz inozemstva.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld rekao je u ponedjeljak kako je zauzimanje Falluje odlučan korak u borbi za slobodni Irak i kako će se s operacijom ići do kraja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara