Boris Cvjetanović i Ana Opalić na Venecijanskom bijenalu

AUTORI umjetničke fotografije Boris Cvjetanović i Ana Opalić predstavljat će Hrvatsku na ovogodišnjem jubilarnom 50. venecijanskom bijenalu koji se svečano otvara 15. lipnja.

Hrvatski paviljon, koji je ove godine u prostorima Gradskog muzeja u Veneciji, otvara se 13. lipnja, rekao je ministar kulture Antun Vujić na današnjoj konferenciji za novinare, izrazivši zadovljstvo što se Hrvatska predstavlja na tako značajnoj svjetskoj manifestaciji suvremene likovne umjetnosti.

Ministar je spomenuo još jednu značajnu aktivnost - susret ministara kulture koji će u listopadu u Opatiji raspravaljati o kulturnim politikama.

Povjerenica Hrvatskog paviljona i kustosica izložbe Leonida Kovač iz Muzeja suvremene umjetnosti govorila je o djelima naših autora koja se uklapaju u veliku temu Bijenala - "Snovi i konflikti". Izložbu naših autora nazvala je "Uzroci vidljivosti".

Boris Cvjetanović izlaže fotografije iz serija "Bolnica", "Radnici", "Škola" i "Zatvor", nastale od 1987. do 2003. Izložit će 80 crno-bijelih fotografija, formata 50X40 cm.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Serija "Autoportreta" Ane Opalić nastaje od 1994. i relazira se kroz medije fotografije, video fotografije i video instalacije.

Leonida Kovač te autoportrete tumači u kontekstu Barthesove tvrdnje kako fotografija povijesno počinje kao umjetnost osobe, a to znači ideniteta, građanskog statusa te onoga što u svakom smislu možemo nazvati tjelesnom formalnošću.

Ana Opalić izložit će četrdesetak fotografija.

Organizator hrvatskoga nastupa na Bijenalu je Muzej suvremene umjetnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara