Borut Pahor: Bez sporazuma će izbiti novi incidenti

Borut Pahor: Bez sporazuma će izbiti novi incidenti

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

SLOVENSKI premijer Borut Pahor je na konferenciji za tisak održanoj nakon sjednice slovenske vlade upozorio da će, ako dođe do odgode potpisivanja arbitražnoga sporazuma o granici između Hrvatske i Slovenije doći do "nepredvidivih posljedica koje će ugroziti cijelu regiju".

Pahor je još jednom objasnio da on već ima mandat za potpisivanje arbitražnoga sporazuma o načinu određivanja slovensko-hrvatske granice, ali ga hrvatska premijerka Jadranka Kosor još uvijek nema jer "u Zagrebu nije završen čitav postupak da ga premijerka i dobije".

Moguć referendum o ulasku Hrvatske u EU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč tome što je Pahor naglasio da se ne želi miješati u hrvatske stvari, dodao je da želi da do potpisivanja dođe "što prije".

Također, Pahor je ponovio i da je predloženi sporazum dobar "za obje države". "Akoi dvje zemlje ne potpišu sporazum na vrijeme, uslijedit će razdoblje novih incidenata, novoga slabljenja odnosa i pogoršanje situacije u čitavoj regiji", upozorio je Pahor koji tvrdi da se svi trebaju potruditi da do potpisa dođe, prenosi Delo.

Pahor je dodao da je u Sloveniji moguć i referendum o sporazumu, te da je u objema državama potrebna dvotrećinksa većina u parlamentu za takve odluke. "Hrvatskoj treba takva većina za ratifikaciju arbitražnoga sporazuma, a Sloveniji za pristupanje Hrvatske u EU", dodao je Pahor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara