Bosanski novinar napisat će knjigu o zločinima Josefa Fritzla

BOJAN PANČEVSKI je freelance novinar iz Bosne koji će zajedno s novinarkom Timesa, Stephanie Marsh napisati roman o zločinu koji je potresao cijeli svijet.

Pančevski će raditi uglavnom istraživački dio posla, a izlazak knjige se očekuje na proljeće sljedeće godine. Kako piše Wiener Zeitung, Marsh i Pančevski su stari znanci koji su već dosad surađivali te su izjavili kako ih je novi angažman "oduševio". Naime, lik i djelo Josefa Fritzla izazvao je pravu gužvu kod svjetskih nakladnika.

Tako su dvije američke Izdavačke kuće već uspjele potpisati ugovor s novinarima o izdavanju knjige, a za treću se bore britanski izdavači koji su nadomak potpisivanju. Jedan od autora američkog izdavača je i John Glatt koji se proslavio pisanjem romana o stravičnim ubojstvima u SAD-u. Osim utrke za najboljim romanom, u tijeku je i prava medijska hajka za prvim televizijskim intervjuom najveće žrtve Josefa Fritzla, njegove kćeri Elisabeth. Iako su mediji objavili kako će Elisabeth ubrzo dati intervju te da je već dogovoren, njen odvjetnik je to oštro porekao tvrdeći kako im to još nije ni u planu.

Elisabeth podučavala djecu matematici i gramatici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretpostavlja se da bi fotografije obitelji, koja se nalazi u klinici zatvorenog tipa, mogla doseći vrtoglavih milijun funta zbog čega djelatnici bolnice imaju velikih problema s nasrtljivim paparazzima iz cijelog svijeta. Treći potencijalni pisac novog bestsllera o Fritzlovima mogao bi postati i Alan Hall. On je naime, napisao knjigu o sudbini Natasche Kampusch koja je također osam godina provela zatočena u podrumu. Njegov roman požnjeo je veliki uspjeh i preveden je na 20 jezika.

Svakim danom otkriva se sve više detalja o zatočeničkom životu Elisabeth Fritzl. Tako je njen odvjetnik Christoph Herbse kazao u intervjuu za Channel 4 da je obitelj u podrumu živjela relativno normalnim životom. "Elisabeth je čak pokušala obrazovati svoju djecu. Držala im je improviziranu nastavu, učili su gramatiku, književnost i matematiku. Djeca su jako pristojna i dobro odgojena i mislim da im je Elisabeth htjela pružiti najbolji život kojega su mogli imati u tim okolnostima", izjavio je odvjetnik.

Također je otkrio kako obitelj još nije sigurna hoće li promijeniti identitet zbog globalne medijske pažnje te da Elisabeth još ne zna hoće li od oca tražiti kompenzaciju zbog zločina. Podsjećamo, Elisabeth je oteo vlastiti otac, Josef Fritzl, koji ju je 24 godine držao zatočenom u podrumu obiteljske kuće. Cijelo vrijeme ju je seksualno zlostavljao te mu je Elisabeth rodila sedmero djece, od kojih je troje s njom od rođenja bilo zatočeno u podrumu, a jedno je nakon rođenja umrlo. Tijelo umrlog djeteta Josef Fritztl je spalio u peći.

J.M.
Foto: Bild, AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara