"BOSMAL" TVRDI DA JE I DALJE U IGRI ZA GRADNJU KORIDORA V.C

Predstavnici privatne malezijskobosanske tvrtke "Bosmal" obnovili su kontakte s dužnosnicima vlasti Bosne i Hercegovine kako bi pokušali osigurati sudjelovanje u gradnji koridora V.C, priopćeno je iz uprave "Bosmala" u Sarajevu u utorak.

U priopćenju se navodi kako su se generalni i izvršni direktor tvrtke - braća Nijaz i Edin Šabanović - sastali s ministrom transporta i komunikacija BiH Brankom Dokićem kako bi "sagledali u kojoj je fazi 'Bosmalova' ponuda".

U priopćenju dostavljenom Hini u Sarajevu navodi se kako je tom prigodom dogovoreno da se nastavi suradnja u svim sljedećim fazama ne bi li započela što brža i uspješnija provedba projekta gradnje koridora V.C.

Iz "Bosmala" tvrde kako su objašnjeni i "nesporazumi oko uvjeta koje je ta tvrtka trebala ispuniti ne bi li dobila koncesiju za gradnju koridora V.C i osiguranja početnih 300 milijuna eura nužnih za izradu projektne dokumentacije".

Uprava "Bosmala" s tim u vezi još je jednom opovrgnula kako je u četveromjesečnom roku, koji istječe 23. studenoga, trebala osigurati bankovno jamstvo na tu svotu. Prema njihovu tumačenju, u pitanju je "dokaz o osiguranim sredstvima" koji je, prema izjavi Nijaza Šabanovića, priskrbljen nakon samo mjesec dana kada je u Sarajevo stiglo pismo Bank Islam Malaysia Berhad.

"'Bosmal' je dokazao kako je financijski sposoban i osigurao je 300 milijuna eura financijskih sredstava", tvrdi i dalje generalni direktor te tvrtke uz naznaku kako se sljedeći koraci očekuju kada BiH dobije posebno povjerenstvo za koncesije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do tada "Bosmal" nastavlja pripreme uključujući i put u SAD i otvranje svojeg predstavništva u New Yorku "kako bi se bilo u stalnom kontaktu sa svjetskim financijskim institucijama".

Ministar Dokić je krajem listopada rekao da "Bosmal" do 23. studenoga treba dostaviti bankovno jamstvo na svotu od 300 milijuna eura. On je tada rekao kako "Bosmal" nije dokazao da raspolaže potrebnim novcem, što je i stajalište Vijeća ministara BiH.

Ministarstvo komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine je nakon odluke Vijeća ministara uputilo javni poziv studijsko- projektnim kućama da do 12. prosinca ove godine dostave ponudu o svojoj zainteresiranosti za suradnju s projektantima iz BiH za izradu plansko-studijske dokumentacije za autocestu u dužini od 330 kilometara na koridoru V.C kroz BiH.

Hrvatska Vlada još je u kolovozu Vijeću ministara BiH ponudila financijsku pomoć u iznosu od 7 do 9 milijuna eura za izradu projektne dokumentacije za autocestu na koridoru V.C kroz BiH pod uvjetom da se za gradnju autoceste raspiše javni natječaj.

Paneuropski prometni koridor V.C najkraća je veza između srednje Europe i Jadrana i prostire se na dionici Budimpešta-Osijek- Sarajevo-Ploče, a za izgradnju autoceste na tom koridoru sve tri države pokazale su velik interes.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara