Bošnjaci u Cetingradu, Vojniću i Topuskom danas dobili domovnice

Na prigodnoj svečanosti u Maljevcu, u cetingradskoj općini, 126 Bošnjaka iz Cetingrada, Vojnića i Topuskog dobilo je danas rješenja o upisu u knjige hrvatskih državljana i domovnice, a još 30 ih je steklo sve uvjete da za nekoliko dana dobiju hrvatsko državljanstvo. L

Rješenja i Domovnice uručio im je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Ševko Omerbašić.

Ti Bošnjaci rođeni u Hrvatskoj živjeli su u tom kraju kao autohtono stanovništvo do 1990., a zbog rata od 1991. do 1995. napustili su Hrvatsku. Nakon povratka na svoja imanja do danas imali su status stranaca i s tim u vezi manja prava.

Te isprave za djecu znače besplatno školovanje, a za odrasle "pravo na rad i otvaranje obrta i drugih oblika poduzetništva", rekao je na svečanosti Šemso Tanković, predsjednik SDA Hrvatske.

Istaknuo je da se ta nepravda prema Bošnjacima u Hrvatskoj često pokušavala riješiti u proteklih 15 godina, ali to nije učinila nijedna Vlada do sada.

"Sanaderovoj sam Vladi uvjetovao svoju potporu time da se riješi nepravda i da se ti Bošnjaci više ne tretiraju kao stranci i taj je uvjet sada ispunjen", rekao je Tanković.

Ustvrdio je da je "Hrvatska danas ušla u Europsku uniju, jer je demokratski riješila nepravdu prema Bošnjacima, znači dogovorom, a ne oružjem, kako su se na tom području još do prije kratka vremena rješavali problemi".

(Hina) xvhor yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara