Bosonoga diva napunila Lisinski

LISINSKI, pokazalo se u petak, možda i nije pravo mjesto za tople melodije Cesarie Evore koje jednostavno  tjeraju na ples. Tek na posljednji hit koji je otpjevala, publika je odbacila konvencije, ustala se sa udobnih stolica i zaplesala.

Iako je ulaznica koštala preko 300 kuna, Lisinski je bio popunjen gotovo do zadnjeg mjesta, i to ljudima svih profila i godišta, od obitelji s malom djecom, preko tinejdžera do umirovljenika. Bosonoga je diva karakterističnim teškim hodom u laganom ritmu stupila na pozornicu i zahtjevne tonove zapjevala u svojoj maniri - bez ikakvih poteškoća.

Najveća World Music zvijezda, poznata i kao "bosonoga kraljica Morne", otpjevala je najprije seriju novih pjesama - Vaquinha Mansa, Velocidade, Africa Nossa, Sodade, Angola, te druge pjesme s novog albuma Rogamar. Poznate je hitove počela pjevati pred sam kraj nastupa, a omiljene pjesme tek nakon prijetnje da će završiti koncert - dakle, nakon što ju je publika pljeskom pozvala na bis.

"Comprende?"

Kada je zapjevala evergrin Besame Mucho, publika se počela dobro komešati, da bi na prve taktove pjesme Sangue de Beirona ispraznila stolice i zaplesala, a dobar dio gledališta se približio pozornici kako bi ju ovjekovječio fotoaparatima ili mobitelima.

Bila uglavnom tiha, i nije previše komunicirala s auditorijom, no u sredini koncerta je uspjela dobro zbuniti sve one koji ne razumiju najbolje portugalski jezik sa afričkom notom. Upitala je publiku smije li (saznalo se tek nakon što je to i učinila) sjesti malo i zapaliti cigaretu dok njezin bend odsvira instrumental. "Comprende?", pitala, je Evora, na što su se svi nasmijali, jer ju zapravo nitko nije razumio. Tada je hladno sjela i zapalila cigaretu. Ova joj ovisnost nije očito škodila u pokušajima da otpjeva najfinije note.

Vlasnica desetaka nagrađivanih albuma i višestruka dobitnica Grammyja, svojim je trećim  nastupom u KD Vatroslav Lisinski završila ciklus koncerata glazbe afričkog korijena, koji je Multikultura predstavila ove godine.

A.B.
Foto: I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara