Božičević: Zalihe kraških podzemnih voda su ugrožene

PREDAVANJE "Voda što život znači" održao je večeras u Matici hrvatskoj u Zagrebu hidrogeolog u mirovini dr. Srećko Božičević te upozorio kako se hrvatska javnost ne bi smjela razmetati zadovoljstvom kad govori o zalihama čiste vode.

"Dugo smo godina u podzemlje odlagali svakojako smeće i pitanje je vremena kad će nam priroda vratiti", kazao je, pozivajući se na vlastito iskustvo za koje kaže da ga je skupljao radni vijek posvećen speleološkim istraživanjima kraških podzemnih kanala i zalihama vode.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog uporabe podzemlja kao odlagališta smeća, loše izvedeniih hidrotehničkih radova za velike hidroeneregtske projekte i nerijetko sumnjiva poštivanja standarda koje propisuju ekološke studije možda ćemo za desetak ili dvadeset godina posegnuti za vodom iz boce s plavim čepom, upozorio je.

Pokazao je fotografiju bačve koju je snimio u nekoj jami i kazao: "Bačvu će pojesti hrđa i kemikalije će iz nje iscuriti u zalihe podzemne vode. A ona nije jedina." Smatra da se zaštita zaliha voda u kraškim podzemnim vodonosnicima ne uzima dovoljno ozbiljno, što drži on, dokazuju i izbori pravaca za gradnju autocesta.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara