Brammertz Srbiji predložio izmjenu dosadašnje strategije u potrazi za Ratkom Mladićem

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP


GLAVNI haški tužitelj Serge Brammertz predložio je Srbiji izmjenu dosadašnje strategije u potrazi za odbjeglim ratnim zločincem Ratkom Mladićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Beogradski portal B92 piše da je na uvid dobio najnoviji Brammertzov izvještaj koji će ovaj uskoro predstaviti zemljama članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a u kojem se navodi da haško tužiteljstvo "uvažava dosadašnje napore Srbije u potrazi za Mladićem i Hadžićem", no predlaže se nova strategija, koja bi, umjesto trošenja vremena na pojedinačne potrage, istragu trebala usmjeriti istovremeno u više pravaca.

U izvještaju, koji je već poslan diplomatima u UN-u, navodi se i Brammertzova ocjena kako nema dokaza koji bi pokazali da se Ratko Mladić ne nalazi u Srbiji. U isto vrijeme haški tužitelj pozitivno je ocijenio suradnju sa srpskim Nacionalnim vijećem za suradnju s tribunalom, koji je, kako se navodi, ispunio sve zahtjeve tužiteljstva za dostavom dokumenata. Posebno važnom Brammertz ocjenjuje predaju oko 3.000 stranica dnevnika Ratka Mladića, dodajući kako je u tim dnevnicima "riječ o informacijama od velike važnosti" za veći broj suđenja pred tribunalom.

Brammertz će sredinom lipnja pred Vijećem sigurnosti UN-a predstaviti svoj izvještaj o stupnju suradnje svih zemalja u regiji s tribunalom, a o suradnji Srbije dodatno će izvijestiti i ministre vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara