Branitelj knjigom o svom ratnom putu pomaže razminiranju Hrvatske

DENIS ZIBAR, 42-godišnju umirovljeni dočasnik Hrvatske vojske, prije godinu i pol dana izdao je knjigu o svom ratnom putu koji je prošao tijekom operacije "Oluja" i u kojoj je sudjelovao kao izvidnik 2. gardijske brigade "Grom". Sav prihod od knjige namijenio je za potrebe razminiranja Hrvatske.

Obzirom na današnji ponižavački stav prema braniteljima, te uzimajući u obzir činjenicu da je braniteljska populacija u današnjem hrvatskom društvu zakinuta za prva koja su joj početkom 90-ih godina obećavana, Zibarov primjer ukazuje nato da među hrvatskim braniteljima i danas ima onih koji se u okviru svojih mogućnosti bore za bolju budućnost hrvatskog društva.

"Oluja jednog izvidnika" knjiga je u kojoj Denis Zibar iz svog osobnog viđenja opisuje događaje kroz koje je prošao tijekom "Oluje", odnosno period od 3. do 13. kolovoza 1995. godine kroz koje je Zibar prošao.

"Ljudi, pa ja sam na cesti na kojoj nisam stajao pet godina. Kroz glavu su mi prolazila sjećanja, a u ovom malom zatišju učinilo mi se da su i ptice počele cvrkutati.

Odjednom, fijuk, i buuuum.

Pala je tridesetak metara zapadno od nas. To je bilo više nego dovoljno da se vratim u stvarnost. Sva ta nervoza, trčanje, borbe, u kratkom vremenu izazivaju strahovit umor, tako da smo svaki trenutak koristili za odmor jer nikada ne znaš kada će ti trebati višak snage." - izvadak je iz zanimljivog sadržaja knjige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokušao sam proći sva događanja, počevši od topničke pripreme, kretanja i probijanja četničkih položaja, pogibije suboraca, borbe s neprijateljem, nailaska na četničke i izbjegličke kolone, pomoć civilima u kolonama, susret s 5. Korpusom Armije BIH, susrete sa zaostalim četnicima, dočeka pri povratku, slavlje i razočarenja nakon pobjede, te sva razmišljanja nakon akcije kada shvatiš što bi bilo da je ..." - kaže Zibar o knjizi.

"Nisam uopće pisao o nekim drugima, o pokretima postrojbi, te ništa što bi moglo ući u sfere vojne tajne. Događaji u knjizi su istiniti i nema niti jedan prešućen ili izmijenjen detalj" - objašnjava.

Umirovljeni izvidnik koji je u ratu bio i ranjen, kaže kako se do sada obraćao na više raznih adresa medijskih kuća koje je želio upoznati sa svojom knjigom međutim gotovo nitko od kontaktiranih nije se odazvao.

Za kraj razgovora Zibar se prisjetio ratnih dana dodajući kako za niti jednog pripadnika svoje postrojbe nema prigovora vezanih uz izvršavanje njihovih zadaća koje su tijekom rata bile pred njih postavljene.

I. K.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara