Bratstvo i jedinstvo: Srbi i Hrvati zajedno na prosvjedima u Sarajevu

Tekst: Z.J.
Foto: Arhiva (AFP)

PREDSTAVNICI hrvatskih i srpskih udruga i nevladinih organizacija održat će 11. rujna zajednički prosvjed i blokirati gradu tužiteljstva i suda Bosne i Hercegovine. Prema njihovim riječima, tužiteljstvo i sud opstruiraju postupke za ratne zločine počinjene na teritoriju Bosne i Hercegovine nad Srbima i Hrvatima.

Predsjednik nevladine organizacije Croatia libertas, Leo Pločkinić je najavio da će "zajedno s logorašima Republike Srpske organizirati mirni prosvjed kako bi ukazali da pravosuđe Bosne i Hercegovine radi samo u korist Bošnjaka". Pločkinić je upozorio da se Bošnjaci, koji su počinili monstruozne zločine nad Srbima i Hrvatima u ratu od 1992. do 1995, slobodno šetaju po BiH. Također, prosvjed se organizira kao znak potpore Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću, a zbog, kako su naveli organizatori, kršenja ljudskih prava zatvorenika te kršenja prava na pravnu obranu, prenose bosanskohercegovački mediji.

Skup visokog rizika

To je potvrdio i predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić, navodeći da je i pored svih poznatih dokaza za počinjene zločine bivši načelnik Petog korpusa muslimanske vojske BiH Atif Dudaković još na slobodi.

I Dukić i Pločkinić su zbog nepovjerenja u pravosuđe BiH uputili zahtjeve tužiteljstvima Srbije i Hrvatske za pokretanje istrage o zločinima koje su Bošnjaci i Mudžahedini počinili tijekom rata u BiH nad Srbima i Hrvatima. Sud BiH je do sada za počinjene ratne zločine izrekao zatvorske kazne u trajanju od 1.118 godina za Srbe, 146 godina za Hrvate, a Bošnjacima 41 godinu.

Ministar unutrašnjih poslova kantona Sarajevo Željko Mijatović je ocijenio da bi ovo mogao biti skup visokog rizika zbog čega će se detaljno razmatrati zahtjevi za održavanje prosvjeda i odluka donijeti naknadno. Sudionici skupa su najavili donošenje zastava i transparenata što bi također moglo dići tenzije među sudionicima prosvjeda.

Prosvjed protiv iranskog nuklearnog programa

Isti dan, u 13 sati planiran je mirni prosvjed pred veleposlanstvom Islamske Republike Iran, a u znak prosvjeda protiv iranskog nuklearnog programa i zbog imenovanja teroriste za ministra u Vladi Islamske Republike Iran.

"Tražimo da se Bosna i Hercegovina svrsta na stranu Savezničke koalicije, a ne da podržava Sile osovine zla i njihove nuklearne ambicije", stoji u priopćenju Croatia Libertasa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara