Brazilski mirovnjaci krenuli za Haiti

OKO 150 pripadnika brazilskih mirovnih snaga krenulo je u ponedjeljak za Haiti, dok se ta zemlja priprema preuzeti vodstvo u UNovoj mirovnoj misiji na Haitima i dokazati privrženost politici stabilnosti u Latinskoj Americi.

Govoreći na svečanosti ispraćaja vojnika, brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva kazao je da će "kriza na Haitiju zahtijevati dugoročnu obvezu od međunarodne zajednice za podupiranjem gospodarske i institucionalne obnove Haitija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brazil je za mirovnu misiju na Haitiju ponudio svoj, dosad, najveći mirovni kontigent od 1.200 vojnika, nastojeći tako izgraditi svoju ulogu kao regionalnog posrednika u krizama i osvojiti stalno mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a.

Manji dio brazilskog kontigenta, 42 vojnika, stigli su na Haiti u nedjelju, a veći dio brazilskih mirovnih postrojbi trebao bi stići do sredine lipnja. One će činiti jezgru UN-ovih mirovnih postrojbi, koje bi trebale imati 6.700 vojnika i 1.622 policajaca, koji će zamijeniti postrojbe na otoku, predvođene SAD-om, do kraja lipnja.

Te su snage ušle na Haiti u veljači, nakon pobune u kojoj je ubijeno 200 osoba i kojom je protjeran bivši predsjednik Jean-Bertrand Aristide.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara