Britanci oduševljeni Visom s kojim dijele dio zajedničke povijesti

U BRITANSKIM medijima pojavio se još jedan u nizu afirmativnih članaka o ljepotama hrvatske jadranske obale. Pažnju Britanaca ovaj put smo dobili zahvaljujući unikatnim ljepotama otoka Visa o kojima je časopis The Belfast Telegraph donio opširno izviješće.

Dotaknuvši se ljepote Jadrana, autor članka hrvatsko more i otoke uspoređuje sa sjajnom ogrlicom od 1.200 otoka između kojih se posebno ističe Vis koji je "odsječen od svijeta čistom vodom, i prepun povijesnih tajni".

Otok kojeg je nemoguće vidjeti s obale, počinje se nazirati tek na pola puta dvosatne vožnje trajektom od Splita. Što se tiče stranaca, ova je tajna utvrda većinu moderne povijesti provela tako da se za nju nije niti znalo. Sada, gotovo 3.000 godina nakon što su stari Grci proglasili da je njihovo grožđe najbolje u regiji, otok se napokon nalazi u poziciji da pobere plodove, navodi se u članku.

Posjetiteljima, koji na otok dolaze uplovljavajući između visokih stijena što čuvaju njegovu široku i duboku luku, Vis se predstavlja u svoj svojoj slavi. Voda je čista kao tek ispolirano ogledalo, oceansko plave boje, a istoimeno otočno mjesto načinjeno je od trošnih kućica od sivog kamena i vrlo uskih ulica. Sve u svemu prva impresija mnogima bi bila da se radi o još jednom pitoresknom otoku sa usporenim tempom života kakvih je mnogo na Sredozemlju.

No, Vis ipak nije kao i drugi otoci, piše autor članka. Otok je bio meta mnogih velesila kroz povijest koje su u njemu vidjele stratešku važnost. Preko otoka su prošli Grci i Rimljani koji su na njemu uzgajali grožđe od kojeg su pravili kvalitetno vino, i čija je kultura u tragovima vidljiva na svakom koraku.

Na otoku se mogu vidjeti i ostaci vojnih objekata iz 19. stoljeća koje su nakon izvojevane pobjede na moru izgradili britanski vojnici, o čemu svjedoči izblijedjela britanska zastava. Osim Britanaca, otok je svojevremeno koristio i partizanski vođa Josip Broz Tito koji se uz pomoć savezničkih snaga borio protiv nacističke Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smješten na pola puta između Beograda i talijanskih zračnih baza, Vis je postao sigurno utočište za savezničke aviona koji su tijekom bombardiranja bivali oštećeni te nisu mogli sigurno stići do svojih polaznih baza.

Zbog toga su i za vrijeme bivše Jugoslavije, kada je jugoslavenska mornarica na otoku imala svoju tajnu bazu, bivši britanski vojnici smjeli doći na otok, za razliku od ostalih stranac, te su mogli odati počast svojim palim suborcima iz II. Svjetskog rata.

Na Visu postoji i nekoliko planinskih špilja koje je Tito koristio kao sigurno mjesto za skrivanje pred njemačkom vojskom. Međutim, pretpostavlja se kako se Broz u špiljama skrivao tek nekoliko puta jer je poznato da je volio udoban život, te nije imao razloga živjeti u špilji, piše list.

Na kraju spomenimo kao zanimljivost kako su britanski vojnici koji su sudjelovali u napoleonskim ratovima na Visu oformili kriket klub koji im je služio za skraćivanje dugih dana na otoku tada izoliranom od civilizacije i njihove otočne domovine, Velike Britanije.


I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara