Britanci promijenili nasljedni zakon: Monarhove kćeri imat će jednaka prava na prijestolje kao i sinovi

Britanci promijenili nasljedni zakon: Monarhove kćeri imat će jednaka prava na prijestolje kao i sinovi

Foto: AFP

ZEMLJE Commonwealtha jednoglasno su usvojile izmjenu nasljednog zakona britanske krune, prema kojoj će sinovi i kćeri budućih britanskih monarha imati jednaka prava na prijestolje.

Šesnaest zemalja Commonwealtha, kojima je britanska kraljica titularna šefica države, na summitu u Perthu su odobrili promjene koje znače da će prvorođena kći vojvode i vojvotkinje od Cambridgea u nasljeđivanju britanske krune imati prednost u odnosu na svoju mlađu braću, piše BBC. Prema dosadašnjim zakonima, nasljednik krune prvorođeni je monarhov sin. Samo u slučaju da monarh nema sina, kruna ide najstarijoj kćeri, kao što je to bio i slučaj u obitelji oca današnje kraljice Elizabete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ukinuta i zabrana ženidbe monarha za osobu koja pripada Rimokatoličkoj crkvi

Ove će se promjene početi primjenjivati na potomke današnjeg princa od Walesa, Charlesa, to jest njegovog prvorođenca Williama koji je drugi u nasljednom redu za britansku krunu.

Osim promjene nasljednog zakona krune, ukinuta je i zabrana ženidbe monarha za osobu koja pripada Rimokatoličkoj crkvi. Ova je zabrana datirala još iz turbulentnih vremena engleske povijesti kada je Henrik VIII. sredinom 16. stoljeća raskinuo veze s Rimom. Katolički nadbiskup Westminstera Vincent Nichols pozdravio je odluku Commonwealtha o ukidanju zabrane monarhova braka s osobom koja pripada Rimokatoličkoj crkvi kazavši kako je riječ o kraju diskriminacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara