Britanci se povukli iz Basre

Britanci se povukli iz Basre

SINOĆ je nakon četiri i pol godine i simbolička završila britanska okupacija Basre, grada na jugu Iraka čije većinsko stanovništvo čine šijiti.ž

Britanci, koji su Basru zauzeli tijekom Operacije "Iračka sloboda", odnosno pohoda protiv Sadama Huseina, sinoć su napustili svoju posljednju bazu koja je predana iračkoj policiji kao njen novi zapovjedni centar. Tamo je ostalo samo nekoliko časnika za vezu, odnosno instruktora iračke vojske, policije i sigurnosnih službi.

Britanske snage, koje broje oko 5.500 vojnika, odsada će biti stacionirane u bazi van gradskog područja.

Basra, odnosno jug Iraka, dugo vremena se smatrao relativno mirnim područjem u odnosu na ostatak zemlje gdje je gotovo odmah započeo sveopći gerilski rat protiv anglo-američkih okupacijskih snaga. To se pripisivalo britanskom iskustvu u protugerilskom djelovanju, odnosno strategiji koja se više oslanjala na diplomaciju, a manje na demonstraciju oružane sile.

Međutim, s vremenom su se u Basri pojavili sukobi između različitih šijitskih frakcija, ali i sve veće neprijateljstvo lokalnog stanovništva prema Britancima, za što je posebno zaslužan radikalni vjerski vođa Muqtada al Sadr i njegova "Mehdi vojska". Uz napetosti sa sadristima, Britancima je položaj bio sve teži i zbog rasta napetosti u odnosima sa susjednim Iranom koji razne šijitske stranke i paravojske opskrbljuje novcem, oružjem i opremom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedoci, pak, tvrde da su policijski zapovjedni centar ubrzo nakon britanskog povlačenja zauzeli pripadnici "Mehdi vojske" i odatle "počistili" generatore, računala, policijska vozila i ostalu opremu tvrdeći da je riječ o "ratnom plijenu".

Britanske snage su te navode najoštrije demantirale, navodeći izjavu iračkog generala kako njegovi ljudi još uvijek nadziru zapovjedni centar.

Bilo kako bilo, američki vojni zapovjednici su sve zabrinutiji zbog sigurnosnog vakuuma koji se stvara britanskim povlačenjem. Umirovljeni general Jack Keane je svoje bivše saveznike optužio da su odgovorni za kaos koji se stvara na jugu Iraka i rekao kako bi američke snage tamo morale poslati barem jednu brigadu kako bi "začepili" tu "sigurnosnu rupu".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara