Britanci traže oprost za 306 strijeljanih dezertera i kukavica iz Prvog svjetskog rata

BRITANSKO ministarstvo obrane zatražilo je oprost za 306 vojnika koji su u Prvom svjetskom ratu pogubljeni zbog kukavičluka, dezerterstva i ostalih kršenja vojne stege, javlja BBC News.

Ministar obrane Des Browne potvrdio je nacionalnoj medijskoj kući da će za 306 strijeljanih vojnika tražiti grupni oprost, kojeg bi trebao odobriti Parlament.

Među pogubljenim vojnicima u Prvom svjetskom ratu bio je i ročni vojnik Harry Farr, koji je strijeljan zbog kukavičluka 1916. godine, kad je imao 25 godina. Njegova obitelj već godinama od vlasti traži da udijele oprost njihovom pretku, tvrdeći da je trpio od šoka na bojištu, zbog čega nije trebao biti poslan natrag u rovove.

"Iako se ovdje već radi o povijesnoj stvari, svjestan sam kako se i dan danas osjećaju obitelji tih mladića. Morali su desetljećima nositi taj križ." - kazao je Browne u razgovoru za BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upravo zbog toga radi se o pitanju morala i nakon što sam stekao uvid u cijeli slučaj, predložio sam statutarni oprost za pogubljene vojnike." - dodao je ministar.

"Vjerujem da bi grupni oprost, kojeg bi odobrio Parlament, bio najbolji način rješavanja ove situacije. Nakon 90 godina više jednostavno ne postoje dokazi za individualni pristup svakom pojedinačnom slučaju." - kazao je Browne.

Smatra se da je dobar dio vojnika pogubljenih zbog kukavičluka zapravio patio od post-traumatskog stresnog poremećaja, koji je nastupio nakon mjeseci izloženosti artiljerijskog paljbi u rovovima.

"Ne želim dovoditi u pitanje odluke koje su donosili njihovi zapovjednici, koji su jednostavno pokušavali provoditi pravila i standarde svog vremena. No, okolnosti su bile strašne i bolje je priznati da je u nekim slučajevima, iako ne znamo kojima konkretno, bilo nepravednog postupanja prema vojnicima, odnosno da su oni zapravo bili žrtve rata." - zaključio je Browne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara