Britanci uvode skenere koji otkrivaju eksploziv

NAKON terorističkog napada u Londonu 7. srpnja 2005. godine počelo se užurbano raditi na novim metodama kojima bi se spriječili eventualni daljnji napadi. Tako će Englezi uskoro u metro moći ulaziti samo ako prođu detektor koji otkriva eksplozivne naprave.

Prvi takav skener isprobat će putnici koji će putovati na aerodrom Heathrow sa stanice Paddingotn u zapadnom dijelu Londona.

Provjeravani neće biti svi putnici, već samo neki, a najčešće će se tražiti dobrovoljci. Probni period, koji će početi 13. siječnja, trajat će mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada se nada kako će se ispostaviti da su takvi skeneri i slični proizvodi vrlo važni u borbi protiv terorizma.

Pitanje je koliko će učinkovito djelovati skeneri. Naime, neki tvrde kako je nemoguće obećati 100-postotnu sigurnost od terorizma, jer se radi o prevelikom broju ljudi koji se služe metroom, zbog čega bi mogle nastati prevelike gužve, a eventualni teroristi mogli bi se provući pokraj skenera. 

No, ipak probni period ne bi trebao utjecati na protok putnika, a ako bude uspješan i ostale će stanice početi vršiti kontrolu skenerom.

Osim skenera, testirat će se i kamera s programom koji daje snažan zvučni signal ukoliko se prilikom pregleda skenerom uoči čudno ponašanje. Skener, koji je razvila jedna američka tvrtka, otkriva skriveno oružje i eksplozive.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara