Britanci zajedno s iračkim policajcima patroliraju ulicama Basre

BRITANSKA vojska nije više spremna tolerirati pljačke koje se događaju u južnom iračkom gradu Basri pa su britanski vojnici počeli u ponedjeljak zajedno s iračkim policajcima patrolirati ulicama grada, objavio je vojni glasnogovornik u Kataru

Slučajevi krađe i nasilja u gradu polako zadnjih dana jenjavaju, rekao je kapetan Al Lockwood. "Ne možemo to više tolerirati. Jako smo zainteresirani za uspostavu reda i mira. Ovo je dio naših napora da vratimo situaciju u normalu", rekao je glasnogovornik dodajući da su britanske snage uspostavile zajedničke ophodnje s lokalnom policijom u ovom drugom po veličini iračkom gradu.

Oko 300 iračkih policajaca dobrovoljno se prijavilo na posao i u prvo vrijeme će provoditi kontrolu ulicama Basre zajedno s britanskim vojnicima da bi s vremenom sami preuzeli posao, dok bi Britanci ostali na povučenim pozicijama s namjerom da reagiraju jedino ako budu pozvani.

Prema riječima Lockwooda, sada je prioritet učiniti grad sigurnim kako bi mogla početi pristizati pomoć te kako bi bolnice i druge životno važne usluge mogle ponovo biti pokrenute.

"Tražimo od građana Basre koji su liječnici, sestre u bolnicama, da se vrate natrag na posao i pomognu da se pokrenu životno važne funkcije u gradu", rekao je glasnogovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je odbio primjedbe da su britanske snage spore u uspostavi opskrbe vodom koja sada funkcionira na razini od otprilike 60 posto od uobičajene.

"Situacija s opskrbom vode sada je jednako dobra, ako ne i bolja u odnosu na vrijeme Sadama Huseina", tvrdi Lockwood dodajući da su u to vrijeme stalno vladale nestašice čiste pitke vode.

Život kao da se polako vraća u normalu - ljudi su ponovo krenuli na tržnice, javna rasvjeta i semafori na ulicama ponovo funkcioniraju.

Prema riječima vojnih dužnosnika, pljačke su jenjale. Prošlog su četvrtka britanske snage ubile petoricu pljačkaša koji su opljačkali banku.

U nedjelju je gomila skoro provalila vrata na ulazu u britansku vojnu bazu nakon što su se proširile glasine da Britanci traže lokalnu radnu snagu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara