Britanija, Francuska i SAD ponovno razmatraju nacrt prijedloga o sankcijama Iranu

PREDSTAVNICI ključnih europskih nacija u četvrtak su razmatrali nacrt UN-ova Vijeća sigurnosti koji sadrži prijetnje sankcijama Iranu, koje ne uključuju silu, nakon zahtjeva Irancima da prekinu proces obogaćenja urana i pojasne sumnje u pogledu nuklearnog programa te zemlje.

Ukoliko Iran ne prihvati zahtjev Vijeća sigurnosti, Vijeće će postupiti u skladu s Člankom 41 Poglavlja 7 UN-ove Povelje, koja dopušta kažnjavanje određene zemlje ekonomskim sankcijama, zabranom zračnih putovanja ili prekidom diplomatskih odnosa, no ne odnosi se ni na kakvu vojnu akciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacrt prijedloga nastavak je obećanja ministara vanjskih poslova Britanije, Kine, Francuske, Njemačke, Rusije i SAD-a od 12. srpnja da iransko pitanje ponovno iznesu pred Vijećem ukoliko ta zemlja ne odgovori na raniju ponudu UN-a čiji bi cilj bio suspendirati proces obogaćenja urana.

SAD se nada da će Vijeće sigurnosti uspjeti usvojiti rezoluciju do kraja ovog tjedna, no to se čini nemogućim s obzirom na fokusiranost toga tijela na libanonsku krizu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara