Britanija: Napad na Irak bez konzultacije s parlamentom

VELIKA BRITANIJA bi Irak mogla napasti bez prethodne konzultacije s parlamentom ´kako se ne bi unaprijed otkrio trenutak napada´, izjavio je  ministar obrane Geoff Hoon.

´U slučaju moguće vojne akcije ne bi željeli unaprijed otkriti trenutak jednog takvog napada´, rekao je Hoon za BBC.

´To, jasno, ne bi bilo u našu korist´, dodao je Hoon, odgovarajući na izjavu ministra za odnose s parlamentom Robinom Cookom prema kojem bi vojna intervencija bez pristanka parlamenta bila ´nepojmljiva´.

Britanski tisak u srijedu spekulira da bi u eventualnoj vojnoj akciji protiv Iraka moglo sudjelovati do 40.000 vojnika.

Tisak: Britanske snage za nekoliko tjedana prema Iraku

Britanska vlada će u nadolazećim tjednima u Irak uputiti vojni korpus iako je isticala da nikakva odluka o vojnoj akciji protiv režima Saddama Husseina nije donešena, izvješćuje britanski tisak.

List ´Independent´ tvrdi da će Britanija rasporediti svoju vojsku u regiji čak i ako se utvrdi da Irak ne krši rezoluciju UN-a o razoružanju. Prema istom izvoru, britanski udio u koaliciji predvođenoj SAD-om predstavljat će 40.000 vojnika, pripadnika kopnene vojske, ratne mornarice i ratnog zrakoplovstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Perzijski zaljev uskoro će uploviti nosač zrakoplova HMS Ark Royal uz potporu razarača, fregate i podmornica.

´Daily Telegraph´ procjenjuje da će Velika Britanija sudjelovati s oko 20.000 vojnika.

Vojni izvor u Londonu tvrdi da su izdate naredbe da se tenkovi osposobe za pustinjske uvjete te da su pisma upućena rezervistima i njihovim poslodavcima, iako se još uvijek ne govori o mobilizaciji.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara