Britanija: Neće biti betonskih ograda oko diplomatskih misija

BRITANSKI diplomati u ponedjeljak su ustvrdili da se neće povući iza betonskih ograda, nalik na američku utvrdu Fort Knox, u svojim diplomatskim misijama u svijetu iako se Velika Britanija nakon prošlotjednih napada u Istanbulu našla na prvoj crti bojišnice.

Jedan britanski diplomat, koji je preživio napad na konzulat u Istanbulu, za Reuters je izjavio da je "nakon napada vidio jako mnogo ljudi koji ne govore engleski u zagrljaju s Britancima koji ne govore turski." "Svi su se oni međusobno poznavali i to pokazuje vrijednost ostanka unutar zajednice, umjesto izolacije, uvjetovane osjećajem potrebe da se povučete i utvrdite položaje", rekao je taj diplomat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Amerikanci, koji su prvi cilj terorističkih napada, već godinama troše milijarde dolara na utvrđivanje svojih diplomatskih predstavništava, koja uz to izvlače iz tradicionalnih sjedišta i sele u izolaciju u okolicu gradova.

Britanci su, smatrajući da diplomatske misije moraju biti dostupne kako bi mogle izvršavati svoje poslove, odabrali manje drastične mjere osiguranja, sa čime se preživjeli diplomat u potpunosti slaže. "Ako netko želi doći do vas, to će i učiniti, bez obzira na to koliko novaca potrošili u sigurnosne svrhe. Mislim da to nije rješenje", kazao je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara