Britanija testira Kanabis kao postoperativni analgetik

BOLNIČKI  pacijenti, koji se pripremaju za operativni zahvat, zamoljeni su odlučiti se žele li sudjelovati u istraživanju o korištenju kanabisa kao analgetika nakon operacije, objavili su u srijedu liječnici britanskog Vijeća za medicinska istraživanja.

Oko 400 pacijenata, koji će se podvrgnuti kirurškom zahvatu, trebalo bi sudjelovati u istraživanju učinka kanabisa (indijske konoplje) koje se provodi u bolnicama diljem Britanije.

Svaki pacijent trebao bi primiti - oralno, od jedne do četiri doze analgetika koji sadrži ili standardizirani ekstrakt kanabisa, tetrahidrokanabinol (aktivni sastojak kanabisa), ili standardni analgetik ili pak placebo.

Olakšavanje boli i popratni učinci procjenjivat će se u roku od šest sati nakon uzimanja a pacijenti će odgovarati na pitanja kako osjećaju bol i kako se, općenito, osjećaju.

Anita Holdcroft, anesteziologinja iz Imperial Collegea u Londonu, koja vodi to istraživanje, kazala je da se cijela akcija provodi kako bi se "znanstveno ocijenili" učinci kanabisa.

Opovrgnula je spekulacije da će pacijenti "letjeti", ali je priznala da će nekima od njih kanabis donijeti osjećaj užitka. No, kazala je, i neki drugi lijekovi imaju takav učinak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Richard Spencer, koji koristi kanabis 23 godine kako bi olakšao bol nakon što je slomio noge i ostao paraliziran, kazao je za BBC da je kanabis postao bitni dio njegova života.

Prošle godine je u Britaniji provedeno istraživanje u kojima su sudjelovala 34 pacijenta oboljela od multiple skeroze, koji pate od oštećenja kralješnice i drugih bolesti koje izazivaju oštru bol. Prema njihovim tvrdnjama kanabis im je pomogao smanjiti bol i pomogao im da lakše spavaju.

U Sjedinjenim Državama Uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je uporabu dronabinola, derivata kanabisa, za oboljele od AIDS-a.

Kanabis navodno pomaže kod menstrualnih tegoba i poroda, ublažava astmu i pomaže oboljelima od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

(Hina) rt ps

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara