Britanija započela novu reformu Doma lordova

Britanija započela novu reformu Doma lordova

DONJI DOM britanskog Parlamenta je jučer izglasao prijedloge na temelju kojih će se reformirati Dom lordova tako da njegovi članovi umjesto nasljeđivanja i imenovanja budu izabirani od strane građana.

Vlada premijera Tonyja Blaira je 1999. godine provela reforme tog tijela koje je dugo vremena bilo slovilo kao relikt feudalne prošlosti, odnosno privilegija britanskog plemstva. Nasljeđivanje mjesta u Domu je ukinuto, a za aristokrate rezervirano tek 90 od 746 mjesta u Domu. Većinu mjestu otada u Domu drže tzv. "doživotni perovi", odnosno istaknuti građani koji su u to tijelo imenovani odlukom vlade.

Iako je Dom lordova uglavnom imao simbolične ovlasti, suspenzivni veto je posljednjih godina zadavao teške udarce Blairovoj vladi, s obzirom da su lordovi iskazivali sve manje oduševljenja za njegovu politiku, pogotovo što se tiče uvođenja osobnih iskaznica i drugih napada na ljudska i građanska prava.

No, u posljednje vrijeme je Dom lordova postao i simbol korupcije otkako je otkriveno kako su visoki dužnosnici vladajuće Laburističke stranke mjesta u Domu lordova prodavali vodećim financijskim donatorima.

Jučer je Donjem domu na glasanje izneseno devet opcija za reformu, od koje su samo dvije dobile zeleno svjetlo - ona prema kojoj će svi lordovi ubuduće biti birani na izborima, kao i ona prema kojoj će se njih 80 % birati, a 20 % imenovati od strane vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranijom odlukom je Donji dom odlučio da u budućem Domu lordova više ne bude predstavnika aristokracije.

Dotične prijedloge će Blairova vlada uobličiti u konačni tekst koji će se kasnije uputiti u Donji dom.

Među inicijativama za reformu se spominje smanjivanje broja članova sa 746 na 546, promjena imena u "Reformirani dom", kao i ograničenje mandata na 15 godina. Izbore za Gornji dom bi trebalo održavati istovremeno s izborima za Europski parlament.

Reforme, s druge strane, nisu kod svih izazvale oduševljenje. Lord Lipsey, laburistički član Doma lordova, je izračunao da bi izbori za dodatni dom Parlamenta državni proračun opteretili za novih milijardu funti.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara