Britanija: Znanstvenici razvili kompjutorski sustav otisaka uha

KRIMINALCI pokušavaju izbjeći ostavljanje otisaka prstiju na mjestu zločina, ali da bi im doskočili britanski su znanstvenici razvili kompjutorski sustav koji im omogućuje da identificiraju otiske uha.

Kriminalci često nose rukavice, ali je malo vjerojatno da će pokriti uši, a prije nego što pokušaju provaliti kroz vrata ili prozor mogli bi prisloniti uho kako bi čuli je li netko kod kuće.

Otisci uha bili su korišteni za identifikaciju pojedinaca i kriminalaca puno prije nego što su otisci prstiju postali popularni početkom 20. stoljeća. Oni su se vratili u upotrebu devedesetih godina, ali za razliku od otisaka prstiju nikad nisu bili organizirani u kompjutorski sustav.

"Razvili smo kompjutorski sustav za identifikaciju otisaka uha kao što postoji sustav otisaka prstiju", rekao je profesor Guy Rutty, čelnik odjela forenzične patologije na Sveučilištu u Leedsu.

Ruttyjev sustav omogućava istražiteljima da sistematski traže otisak uha u bazi podataka umjesto da ručno sortiraju otiske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Koliko znamo ovo je prvi kompjutorski sustav u svijetu za otiske i slike uha", rekao je on.

Otisci uha uzimaju se s oko 15 posto mjesta zločina u Britaniji i već su bili korišteni za hvatanje osumnjičenika u Nizozemskoj i Švicarskoj. Oni također iza sebe ostavljaju DNK.

Otisak uha lako se može uzeti s prozora i može pomoći u identifikaciji kriminalaca čak i ako nisu ostavljeni otisci prstiju.

"Naš sustav omogućuje razmjenu podataka i brzu komunikaciju između policijskih snaga", izjavio je Rutty.

(Hina) xkga ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara