Britanka zarobljena s mornarima u Iranu: Žrtva sam Blairove i Busheve politike

U TREĆEM pismu kojega je objavio Teheran, a kojega je navodno napisala Faye Turney, pripadnica britanske mornarice koju je prije tjedan dana u Perzijskom zaljevu zarobila iranska vojska, izjavila je da je žrtva britanske i američke pollitike, odnosno administrriranja Georgea Busha i Tonyja Blaira.

Iranske se sigurnosne službe prema njoj, kako piše u pismu, odnose dobro, što se, kako nadalje navodi, ne bi moglo reći i za britanske i američke čuvare u iračkom Abu Ghraibu.

Podsjećamo, iranski dužnosnici su još jučer priopćili da, usprkos ranijim najavama, "do daljnjega" neće pustiti Faye Turney, 26-godišnju pripadnicu britanske ratne mornarice koja je zajedno s 14 svojih suboraca uhićena zbog navodnog ilegalnog ulaska u iranske teritorijalne vode. Slučaj je izazvao posebnu pažnju britanske javnosti zbog činjenice da je 26-godišnja Faye Turney majka jednog djeteta.

Po emitianju snimke u kojoj je prikazano pismo koje datira od 27. ožujka i kojega je navodno potpisala Turney, reagirala je britanska vlada , nazvavši "takvo korištenje talaca u potpunosti pogrešnim i okrutnim", te dodavši kako takvom nečem "nema mjesta u prihvatljivom međunarodnom ponašanju".

Na snimci je prikazan i vojnik  za kojega je iranska državna televizija objavila da se zove Thomas Summers, a koji se na snimci ispričava zbog ulaska u iranske teritorijalne vode bez ikakva dopuštenja.

Britanska vlada trenutno razmatra iransku notu o krizi izazvanoj uhićenjem vojnika te istodobno opovrgava i satelitskim snimkama dokazuje da su se britanski vojnici nalazili u iračkim vodama, a ne iranskim.

Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara