Britanska književnica Joanne Harris u Hrvatskoj

BRITANSKA književnica Joanne Harris gostovat će od 20. do 24. srpnja u Hrvatskoj, u povodu čega će u hrvatskom prijevodu izići tri njezine knjige "Otimači plaže", "Kupinovo vino" i "Francuska kuhinja".

Organizator gostovanja Joanne Harris u Zagrebu, Rijeci, Puli i Dubrovniku je autoričin hrvatski izdavač, "Algoritam" iz Zagreba.

U Zagrebu, u Bookshopu Algoritam, autorica će knjige potpisivati 21. srpnja, a predstavit će ih isti dan navečer u Restoranu kluba književnika (Društvo hrvatskih književnika).

Dan kasnije odlazi u Rijeku (knjižara "NOVA") i Pulu (knjižara "Algoritam"). U dubrovačkom hotelu Excelsior bit će 23. srpnja.

Joanne Harris se proslavila knjigom "Čokolada" (1999.), po kojoj je snimljeni istoimeni film, a "Algoritam" je dosad objavio i njezin bestseller "Pet četvrtina naranče" (2001).

Autorica se u knjizi "Otimači plaže" (2002.) prisjeća otočića iz svog djetinjstva. U središtu priče je Mado, tvrdoglava mlada žena koja se nakon deset godina vraća na otok na kojem je živjela i tamo pokušava spriječiti uništavanje lokalne plaže.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roman "Kupinovo vino" (2000.), drugi dio Harrisine trilogije posvećen hrani, priča je o Jayu Mackintoshu, piscu koji nikada nije uspio ponoviti uspjeh svog prvog romana. Novi početak nazire se kada slučajno pronađe šest boca domaćega vina, ostavštinu izgubljenog prijatelja. Radnja se odvija u istom pitoresknom francuskom selu koje je opisano u romanu "Čokolada".

Knjigu "Francuska kuhinja" Harris je napisala s Fran Warde, autoricom mnogih kuharica. U njoj Harris otkriva recepte koji se godinama pripremaju u njezinoj obitelji, a koje spominje u knjigama "Čokolada", "Kupinovo vino" i "Pet četvrtina naranče".

Nakon neuspješnih karijera rock-glazbenice, računovođe i travarke te uspješnog studija jezika na Cambridgeu, Joanne Harris (Yorkshire, 1964.) predavala je francuski u osnovnoj školi u Leedsu. Prvi roman "The Evil Seed" objavljen joj je 1989.

Britanska spisateljica već je gostovala u Hrvatskoj - u lipnju 2000. Do kraja ovoga ljeta posjetit će još Francusku i Škotsku, gdje će sudjelovati na Edimburškom festivalu.

(Hina) ag dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara