Britanska ministrica za imigraciju dala ostavku

BRITANSKA ministrica za imigraciju Beverley Hughes dala je u četvrtak ostavku nakon što su dužnosnici razotkrili nemar koji je omogućio imigrantima iz Rumunjske i Bugarske da uđu u zemlju s krivotvorenim dokumentima.

Glasnogovornik premijera Tonyja Blaira izjavio je da je Hughes (54) podnijela ostavku zbog toga što je "nehotice" obmanula parlament u svezi s tim skandalom nakon dana medijskih i političkih napada.

Imigracija će biti ključno pitanje na idućim izborima, koji se očekuju u prvoj polovici iduće godine, a na kojima Blair namjerava pobiti tvrdnje oporbe da je njegova vlada previše liberalna što se tiče davanja azila i dolaska novih imigranata u Britaniju

Analitičari smatraju da taj skandal neće nanijeti političku štetu Blairu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hughes je podnijela svoju ostavku u srijedu navečer.

"Ništa nije važnije od mog integriteta i iako nikog nisam namjerno obmanula odlučila sam da zbog savjesti ne mogu nastaviti obnašati dužnost ministrice za imigraciju", rekla je ona u parlamentu u četvrtak.

Vlada je uvučena u žestoki spor ovog tjedna nakon što je jedan visoki britanski diplomat u Rumunjskoj ustvrdio da su pozitivno riješeni slučajevi imigranata, od kojih su neki iznijeli lažne tvrdnje, usprkos savjetu konzularnih dužnosnika da se njihovi zahtjevi odbiju. Diplomat koji je otkrio te nedostatke, britanski konzul u Rumunjskoj James Cameron, je suspendiran.

Ministar unutarnjih poslova David Blunkett suspendirao je sve imigracijske zahtjeve iz Rumunjske i Bugarske dok se ne provede istraga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara