Britanska policija ispitala osumnjičenike za ubojstvo policajca

BRITANSKA policija ispitala je u srijedu trojicu Afrikanaca osumnjičenih za ubojstvo jednog britanskog policajca i ranjavanje još četvorice tijekom protuterorističke akcije u utorak u Machesteru.

Jedan policajac nasmrt je izboden nožem, a četvorica su ozlijeđena tijekom protuterorističke akcije povezane s prošlotjednim otkrićem smrtonosnog otrova ricina u jednom londonskom stanu.

Šokiran prvim ubojstvom jednog britanskog policijskog časnika u protuterorističkoj akciji od napada na SAD 11. rujna 2001., kojeg je i osobno poznavao, britanski premijer Tony Blair kazao je pred britanskim parlamentnom da ta ´grozna tragedija´ ima ´velike implikacije na rat protiv terorizma´.

Nenaoružani policajci upali su u jedan stan u Manchesteru kako bi uhitili jednog muškarca u skladu s protuterorističkim zakonom, ali su u stanu umjesto očekivanog jednog muškarca naišli na trojicu koji su ih napali noževima, rekao je pomoćnik načelnika manchesterske policije Alan Green.

Teško ranjeni detektiv Stephen Oake (40) preminuo je u bolnici, a lakše su ozlijeđena trojica njegovih kolega. Sva trojica napadača odmah su uhićena. Svi su sjevernoafričkog podrijetla.

Za razliku od svojih američkih kolega, britanski policajci rijetko su naoružani pištoljima.

Racija je bila dio nacionalne istrage koja se vodi nakon pronalaska manje količine ricina, jednog od najsmrtonosnijih biljnih otrova, u jednom londonskom stanu prošloga tjedna.

Nakon tog otkrića uhićena su četvorica novopridošlih imigranata i tražitelja azila iz Sjeverne Afrike, koji su optuženi za posjedovanje kemijskog oružja i planiranje terorističkog napada.

Nakon 11. rujna u Britaniji je u skladu s novim protuterorističkim zakonima uhićeno više od 200 ljudi, a nekoliko desetaka ih trenutačno čeka suđenje. Većina ih je i iz sjeverne Afrike, odnosno Alžira.

Ubojstvo policajca potaknulo je britansku konzervativnu oporbu da optuži vladu za ´kaos u imigrantskim službama´ i zatraži strožu kontrolu granica i borbu protiv terorizma.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara